Hrvatski pčelarski savez

Predstavljen katastar pčelinjaka po standardima EU

Predstavljen katastar pčelinjaka po standardima EU

Hrvatski pčelarski savez (HPS) predstavio je danas Registar pčelinjaka i pčelara (Katastar pčelinjih paša) u prostornom prikazu koji predstavlja bazu podataka i potencijale hrvatskog pčelarstva, odnosno evidenciju pčelara i pčelinjih zajednica.  

HPS je kao krovna institucija svih pčelara, koja broji 120 udruga, jedina poljoprivredna skupina u Hrvatskoj koja je sama izradila svoj Registar pčelinjaka i pčelara (Katastar pčelinjih paša) u prostornom prikazu, istaknuto je na današnjoj prezentaciji u Ministarstvu poljoprivrede.

Projekt je financiran od strane Ministarstva poljoprivrede, koje je za tu namjenu izdvojilo oko 900 tisuća kuna, a dio su financirale i pčelarske udruge i sami pčelari.Prema prikupljenim podacima, u Hrvatskoj ima 7.470 pčelara, 8.754 pčelinjaka i 366.814 košnica. Gustoća pčelinjaka u Hrvatskoj iznosi 6,4 košnice po četvornom kilometru. Ovim projektom, kako je rečeno, hrvatski pčelari pariraju pčelarima u EU.

Predsjednik HPS-a Martin Kranjec je istaknuo kako je katastar značajan za hrvatsko pčelarstvo i poljoprivredu zato što će se po prvi put u Hrvatskoj moći utvrditi stvarno stanje broja pčelinjih zajednica, pčelara, točna lokacija pčelinjaka (po koordinatama), prinosi meda, podaci o rasprostranjenosti i klasifikaciji biljnih vrsta te druge informacije bitne za poljoprivredu i gospodarstvo u Hrvatskoj.Osim toga, jedan od ciljeva ovog projekta je i utvrđivanje bolesti pčelinjih zajednica, liječenje, suzbijanje bolesti i u konačnici prevencija takvih stanja.

Podaci u katastru će se stalno nadopunjavati, kazao je Kranjec. Značaj ovog projekta je da danas pčelari i svi zainteresirani građani jednim klikom 'miša' u svakom trenutku imaju uvid u razmještaj pčelinjaka u cijeloj Hrvatskoj, rasporedu i medenju medonosnog bilja, broju košnica i sve druge podatke koji se jedanput godišnje ažuriraju, istaknuto je.
Ideja o jedinstvenom registru pčelara i pčelinjaka stvorena je 2007. u Hrvatskom pčelarskom savezu kao potreba za jedinstvenim podacima o stanju u pčelarstvu Hrvatske u sklopu procesa pristupanja Hrvatska EU.  (H)Komentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Arhiva

Infosistem i ABBA-e oformili konzorcij

Infosistem i ABBA-e oformili konzorcij

Infosistem iz Zagreba i ABBA iz Osijeku sklopili su ugovor o strateškom partnerstvu. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Infosistema Lora Čurković i direktor ABBA-a Ivica Hasanec, a cilj je snažan ...

Arhiva

Zbog dividende investitori se bacili na dionicu HT-a

Zbog dividende investitori se bacili na dionicu HT-a

Na Zagrebačkoj je burzi danas u najvećem fokusu investitora dionica HT-a jer u najavljenoj isplati predujma dividende mogu sudjelovati samo oni koji će u ponedjeljak biti upisani u SKDD kao ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Legitimna je odluka o ukidanju ureda Stjepana Mesića

Legitimna je odluka o ukidanju ureda Stjepana Mesića

ZA

Ivan Tepeš

98%

PROTIV

Stjepan Mesić

2%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 2.lipnja 2016. 12:00