Dobit banaka 1,29 milijardi kuna

Zagrebačka banka prednjači po visini bruto dobiti

  Zagrebačka banka prednjači po visini bruto dobiti

Banke u Hrvatskoj u prva su tri mjeseca ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od oko 1,29 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 32 banke koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

To je za 2,4 posto ili za 30,3 milijuna kuna veća bruto dobit od dobiti prije oporezivanja koje su 33 banke, također prema nerevidiranim podacima, iskazale prošle godine za prvo tromjesečje 2011. Ukupna aktiva 32 banke u Hrvatskoj na kraju ožujka ove godine iznosila je 406 milijarda kuna, što je za 0,23 posto manje nego na kraju prošle godine. Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 19,92 posto.

Od ukupno 32 banke dobit u poslovanju iskazale su 22, dok je deset banaka zabilježilo gubitak, u ukupnom iznosu od 35,3 milijuna kuna. Po visini bruto dobiti uobičajeno prednjači Zagrebačka banka (ZABA) sa 462,1 milijun kuna dobiti prije oporezivanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Privredna banka Zagreb u prva je tri mjeseca ove godine ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 260,4 milijuna kuna, Raiffeisenbank imala je bruto dobit od 224,4 milijuna kuna, a Erste&Steiermaerkische banka 163,1 milijun kuna. Po visini dobiti prije oporezivanja slijede Societe Generale-Splitska banka sa 46,8 milijuna kuna, Hypo-Alpe-Adria-Bank sa 44,2 milijuna kuna, a na sedmom je mjestu banka u hrvatskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka sa 38,4 milijuna kuna bruto dobiti.

Vezani članci

Udio loših kredita porastao na 17,24 posto

Bankarski orkestar na Titanicu

Srednjoeuropske banke nedvojbeno su na tragu oporavka

Ne očekujem da će porez na kamate smanjiti štednju

Slabi sklonost potrošnji, sve se više štediKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Žensko poduzetništvo nema tradiciju u hrvatskome društvu

Žensko poduzetništvo nema tradiciju u hrvatskome društvu

Žensko poduzetništvo nema tradiciju u hrvatskom društvu, navodi se u izvješću o vlasničkoj strukturi poduzetništva u Hrvatskoj prema rodnom kriteriju, koje je Financijska agencija (Fina) objavila u povodu Svjetskog dana ...

Hrvatska

Javni dug dosegao 78 posto BDP-a

Javni dug dosegao 78 posto BDP-a

- Posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da je ukupan dug opće države krajem srpnja ove godine dosegnuo 255,6 milijardi kuna, što je 10,4 posto više nego u istom ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Cijene nekretnina više neće padati

Cijene nekretnina više neće padati

ZA

Vedrana Likan

24%

PROTIV

Boro Vujović

76%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 27.studenoga 2014. 12:00