Državna geodetska uprava

Uz pomoć Geoportala kontrola nezakonite gradnje

 Uz pomoć Geoportala kontrola nezakonite gradnje

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak i ravnatelj Državne geodetske uprave (DGU) Danko Markovinović predstavili su danas preglednik prostornih podataka Geoportal kojim sve informacije iz DGU-a postaju dostupne svim hrvatskim građanima.

Na Geoportalu (http://geoportal.dgu.hr) građani mogu pronaći podatke i servise poput digitalne ortofoto karte iz 2011. godine u mjerilu 1 : 5 000, hrvatske osnovne karte 1 : 5 000, topografske karte 1 : 25 000, digitalnog katastarskog plana, središnjeg registra prostornih jedinica, aplikacija stalnih točaka geodetske osnove, te prikaz cesta, željezničkih pruga, zračnih luka i sl.

Te su informacije postojale i prije, ali su građani morali čekati u redovima da bi došli do nekog podataka, što sada postaje potpuno nepotrebno, istaknuo je ministar Vrdoljak. Geoportal je važna potpora nedavno izglasanom Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jer će omogućiti ubrzanje izdavanja dozvola za gradnju i sređivanja stanja u prostoru.

Svakom građaninu omogućena je brza i jednostavna pretraga podataka po vrsti i imenu prostorne jedinice, odnosno po katastarskom uredu, ispostavi, katastarskoj općini i čestici. Svi zainteresirani mogu na digitalnoj ortofoto karti vidjeti je li njihova zgrada legalna ili nelegalna, rekao je ravnatelj DGU-a Markovinović.

Najavio je da će uz pomoć Geoportala biti osigurana i daljnja kontrola onih koji će eventualno nastaviti s nezakonitom gradnjom, za što će se koristiti nove metode, poput cikličkog snimanja digitalne ortofoto karte.

Markovinović je upozorio da DGU nema u potpunosti svježe prostorne podatke iz ove godine, već su neki podaci stari i po 20 do 30 godina, no to će se s vremenom riješiti. Svi podaci iz svih ministarstava ubuduće će se slijevati kod nas, kaže ravnatelj DGU-a.

Vezani članci

Zagreb na Savi - Tromi pomaci zamrlog projekta

Vrdoljak: Za hrvatsko tržište imat ćemo vlastitu proizvodnju plina

Šest ponuda na natječaj za istraživanje Jadrana

'Hrvatsku vidim kao lidera regije u vođenju energetske politike'

'Hrvatska je promijenila okruženje i zemlja je koja štiti ulagače'Komentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Ipak osiguran opstanak hrvatskih proizvođača plastičnih vrećica

Ipak osiguran opstanak hrvatskih proizvođača plastičnih vrećica

Izmjenom Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu, kojom se želi smanjiti potrošnja plastičnih vrećica u EU, prihvaćen je prijedlog u korist hrvatskog gospodarstva koji će osigurati opstanak domaćih proizvođačima vrećica, ...

Hrvatska

Danas pripremno ročište Hernadiju

Danas pripremno ročište Hernadiju

Danas bi se trebalo održati pripremno ročište u slučaju predsjednika uprave MOL-a Žolta Hernadija, optuženoga da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera za većinska upravljačka prava u INI.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Cijene nekretnina više neće padati

Cijene nekretnina više neće padati

ZA

Vedrana Likan

22%

PROTIV

Boro Vujović

78%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 27.studenoga 2014. 12:00