Suša u cijeloj zemlji

220 milijuna kuna u hitno poboljšanje stanja pojedinih vodovoda

220 milijuna kuna u hitno poboljšanje stanja pojedinih vodovoda

Ministarstvo poljoprivrede poduzima kontinuirane i interventne mjere radi sprječavanja daljnjeg pogoršanja stanja i suzbijanja posljedica suše koja je zahvatila gotovo cijelo područje Hrvatske, a samo je krajnji jug zemlje ostao donekle pošteđen većih problema u javnoj vodoopskrbi, priopćeno je iz tog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede surađuje s Hrvatskim vodama, pogođenim županijama, gradovima i općinama te vodno-komunalnim društvima, a do sada je poduzelo brojne mjere, navodi se u priopćenju. Tako se kontinuirano ulaže u razvoj sustava javne vodoopskrbe poglavito u većim gradovima, općinama i naseljima gdje je gotovo u svim županijama omogućeno priključenje stanovništva i gospodarskih subjekata na te sustave u postotku od 80 do 100 posto, kaže se dalje u priopćenju.

Samo u ovoj godini u razvoj novih sustava javne vodoopskrbe uloženo je oko 400 milijuna kuna, a iznos će biti i viši, po realizaciji dodatnih kreditnih linija koje su u tijeku. Radi ublažavanja poremećaja u vodoopskrbi, naročito u Istarskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i u drugim županijama u istočnom području Hrvatske te na otocima interventno je uloženo približno 220 milijuna kuna u hitno poboljšanje stanja pojedinih vodovoda, s posebnim naglaskom na sprječavanje posljedica na turističku sezonu, ističe se u priopćenju.

Podsjeća se da je u najpogođenijoj, Istarskoj županiji na snazi odluka o ograničenju korištenja voda za potrebe javne vodoopskrbe i redukcija na temelju koje se zabranjuje svako korištenje voda iz javnog vodoopskrbnog sustava koje nije nužno i nije za potrebe osiguranja vode za piće stanovništva, turista i nužnih potreba gospodarstva. Ta je mjera rezultirala smanjenjem potrošnje vode iz sustava javne vodoopskrbe za za 15 posto, navode u tome ministarstvu. U Istarskoj županiji hitno su uključeni svi drugi raspoloživi izvori vode kao što su vodotoci, rezervna izvorišta vode za piće koja se trenutno ne koriste za potrebe javne vodoopskrbe, mala i velika izvorišta izvan sustava javne vodoopskrbe, javni zdenci, cisterne i druge bušotine kako bi se nadomjestile količine čije je korištenje zabranjeno iz javnog vodovoda.

Ta izvorišta služit će za tehnološke potrebe stanovništva i gospodarstva. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina donio je 10. kolovoza Odluku o redu prvenstva korištenja voda u Istarskoj županiji iz tijela površinskih i podzemnih voda za vrijeme trajanja težih poremećaja u vodoopskrbi. Elementarnu nepogodu-sušu proglasile su dosad Osječko–baranjska, Vukovarsko–srijemska, Virovitičko-podravska i Istarska županija, a očekuje se i da će danas to učiniti Brodsko–posavska županija. Stanje se, zbog nastavka sušnog razdoblja, pogoršava i u drugim županijama, kao i u pojedinim manjim mjestima koje nemaju izgrađen sustav javne vodoopskrbe. U tim mjestima se organizira dovoz vode za piće cisternama ili brodovima vodonoscima na otocima, kaže se u priopćenju.

Napominje se kako je na cijelom području Hrvatske već drugu godinu zaredom hidrološka situacija vrlo loša što je rezultiralo dugotrajnom sušom. Prema dostupnim statističkim podacima, posljednjih 50 godina nije zabilježeno manje oborina, a mjere redukcije vode posljednjeg puta provedene su 1986. godine.
Dugotrajni izostanak oborina doveo je do situacije koja se nije mogla spriječiti, jer su zalihe vode u podzemlju, akumulacijama i površinskim vodotocima pale na minimum pa se mogu samo poduzimati interventne mjere koje će ublažiti odnosno suzbiti posljedice nepovoljnih hidroloških prilika, kaže se u priopćenju. Dodaje se da nažalost dugoročna prognoza nije obećavajuća, te se ne očekuje brzo poboljšanje stanja.

Vezani članci

Krčki pršut prvi hrvatski proizvod zaštićen u EU

Započela isplata 1,5 milijardi kuna izravnih potpora poljoprivrednicima

Hrvatski proizvođači još 15 godina nastavljaju s proizvodnjom kranjske kobasice

Klimatske promjene direktna su prijetnja vašoj jutarnjoj šalici kave

Poljoprivredi milijardu kuna više potpora nego 2013. i 2012. godineKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Ranogajec: Obrtnike se ne smije izjednačavati s lopovima

Ranogajec: Obrtnike se ne smije izjednačavati s lopovima

Dragutin Ranogajec novi je stari predsjednik Hrvatske obrtničke komore. Tako je odlučeno na 1. Konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske obrtničke komore održanoj danas točno u podne u Velikoj dvorani Matice hrvatskih ...

Hrvatska

Unatoč lošoj gospodarskoj situaciji 81 posto tvrtki opet bi investiralo u Hrvatsku

Unatoč lošoj gospodarskoj situaciji 81 posto tvrtki opet bi investiralo u Hrvatsku

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora objavila je rezultate godišnjeg gospodarskog istraživanja koje provodi među svojim tvrtkama članicama od kojih je više od 65 posto s njemačkim kapitalom. Isto istraživanje također ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderov Fight club u tijeku

Litra benzina uskoro će premašiti 11 kuna

Litra benzina uskoro će premašiti 11 kuna

ZA

Jasminko Umičević

38%

PROTIV

Branko Poljak

62%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 30.travnja 2015. 12:00