Prodaja državne imovine

Laburisti traže izvanrednu sjednicu Sabora

Laburisti traže izvanrednu sjednicu Sabora

Klub zastupnika Hrvatskih laburista uputio je potpredsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki zahtjev za provođenje konzultacija klubova zastupnika glede sazivanja izvanredne sjednice Sabora.

Razlog odluke je, kako piše u priopćenju, da bi se izbjegla nezakonita situacija i opasnost za pravni poredak Republike Hrvatske uzrokovani potezima Vlade oko upravljanja državnom imovinom, koji izravno proturječe važećim zakonskim propisima.

Laburisti u svom zahtjevu podsjećaju kako su otvorenim pismom već upozorili predsjednika Vlade i hrvatsku javnost na nezakonitost nakane prodaje značajnih društava u vlasništvu države, među kojima su u prvom redu Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka te tzv. monetizaciju, odnosno davanja u koncesiju, Hrvatskih autocesta i Autoceste Zagreb – Rijeka.
Zakonom o upravljanju državnom imovinom, ističu Laburisti, propisani su dokumenti koje je potrebno donijeti da bi se moglo legalno upravljati državnom imovinom kao i rokovi u kojima se ti dokumenti moraju donijeti.
Ti podzakonski akti - strategija i plan, po mišljenju Laburista, do sada nisu doneseni.
- Jasno je da time nisu ispunjeni zakonski uvjeti za najavljene prodaje državne imovine i davanje prometne infrastrukture u koncesiju, te da bi takvim postupanjem vlada izravno kršila zakon, što, nadamo se, nitko nema namjeru i nikome nije u interesu. Nažalost, vlada je već pokrenula neke korake u suprotnosti s navedenim propisima, pa je očito da je potrebno žurno reagirati - poručuju Laburisti.
Napominju i kako je obveza Sabora ne samo donositi zakonske propise nego i brinuti o tome da vlada, koja Saboru odgovara za svoj rad, poštuje te propise.
Stoga traže da se najkasnije do kraja kolovoza, obave konzultacije predsjednika klubova zastupnika i sazove izvanredna sjednica Sabora. Hrvatski laburisti poručuju kako su spremni prirediti nacrt zaključaka koji može poslužiti kao temelj sazivanja izvanredne sjednice Sabora.

Vezani članci

Adris grupa zaposlenicima nudi vlasništvo u obliku radničkog dioničarstva

HAC ide u nova zaduženja. Vlada jamac za dva kredita

Za moguće poremećaje u likvidnosti osigurano 40 milijuna kuna revolving kredita

Vodeće tvrtke dijele otkaze i manje plaće

Ako ne bude velikih promjena, ostat će nam politika mravljih korakaKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Strani ulagači mogu donijeti novu vrijednost, ali bez mijenjanja mentaliteta ništa nećemo napraviti

Strani ulagači mogu donijeti novu vrijednost, ali bez mijenjanja mentaliteta ništa nećemo napraviti

- Strani kapital nije bauk i može nam pomoći u daljnjem rastu i razvoju – poručio je Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača (FIC) na okruglom stolu pod nazivom 'Drugo ...

Hrvatska

Novotny: Nema mjesta veselju, trebaju nam strukturne reforme

Novotny: Nema mjesta veselju, trebaju nam strukturne reforme

Vijest da je hrvatski BDP u prvom kvartalu narastao za 0.5 posto iznenadila je ekonomske analitičare. Sama činjenica da ih ovako minorni porasti šokiraju dovoljno govori u kakvom nam je ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Švicarski popis otkrit će hrvatske utajivače poreza

Švicarski popis otkrit će hrvatske utajivače poreza

ZA

Guste Santini

82%

PROTIV

Petar Lovrić

18%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 3.lipnja 2015. 12:00