Komentar ministra na pad proizvodnje od 9,4 posto

Linića brine što rafinerije malo rade, a derivati se uvoze

Linića brine što rafinerije malo rade, a derivati se uvoze

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da ga pri padu industrijske proizvodnje u Hrvatskoj posebno brinu proizvodnja naftnih derivata i električne energije te brodogradnja, a u vezi neisplate plaća ocijenio je da su za to odgovorni poslodavci.

- Rafinerije rade vrlo malo, derivati se uvoze, a to je put ka njihovom zatvaranju što je nedopustivo i žalosno te nije politka Vlade, a ne bi trebala biti ni politika vlasnika Ine - rekao je Linić na današnjoj konferenciji za novinare HBOR-a na kojoj su predstavljene nove kreditne linije te banke, odgovarajući na pitanje što najnoviji podaci o padu industrijske proizvodnje govore o stanju hrvatske industrije.
Linić dodaje i da HEP ne bi bio u tolikoj mjeri pogođen sušom da je ulagao u akumulacije te bi proizvodio i izvozio, a ne uvozio električnu energiju. Pored toga, kaže Linić, problem je i brodogradnja koju je važno restrukturirati, a treba se boriti i za pokretanje proizvodnje u Željezari Sisak.

Prema Linićevoj ocjeni, pad industrijske proizvodnje nije problem inozemnih tržišta nego hrvatski problem bijega od industrije i okretanja uvozu pri čemu se, kako je rekao, zapuštaju vrlo konkurentne industrije. Upitan hoće li pad industrijske proizvodnje utjecati na kretanje BDP-a, odgovorio je potvrdno te dodao kako je evidentno da treba povećati proizvodnju nafte i plina, pokrenuti investicije u HEP-u, željezaru Sisak i brodogradnju te početi restrukturiranje željeznice i razvoj novog putničkog vlaka.
Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala za 9,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od studenoga 2009. godine. Ukupno je u prva četiri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja pala za 7,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na pitanja kako komentira podatak o više od 80 tisuća radnika koji rade, a ne primaju plaću, Linić je kazao je kako su za to odgovorni poslodavci. Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće, a mogućnosti osiguranja novca za plaće ima, posebno otkad su omogućena zaduženja tvrtki uz puno labavija jamstva nego dosad, kaže Linić. U poduzećima u državnom vlasništvu, uprave su dužne redovno isplaćivati plaće, a ako to ne mogu moraju poduzeti potrebne mjere, rekao je.

Vezani članci

Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje među zemljama EU-a

Unatoč rezovima ove godine mislimo ostvariti barem nultu stopu

MMF srezao prognoze za Hrvatsku: ove godine pad od 0,6 posto

Prebacivanje distribucije plina na HEP je nerazuma birokratska odluka

Čelnici HEP-a u Mostaru razgovarali o poslovnoj suradnjiKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Slavonija napokon povezana sa svijetom

Slavonija napokon povezana sa svijetom

Financijsko izvješće Hrvatske turističke zajednice, koje nije prihvaćeno na prošlom Vijeću HTZ-a (zbog čega je sa čelne funkcije direktorice smijenjena Meri Matešić), uskoro će se naći na dnevnom redu Sabora ...

Hrvatska

Pad inozemnih ulaganja zabrinjava, očito moramo pokucati na mnoga vrata

Pad inozemnih ulaganja zabrinjava, očito moramo pokucati na mnoga vrata

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je danas kako je podatak o padu izravnih inozemnih ulaganja u prošloj godini za 60 posto zabrinjavajući i zasigurno nije dobar, ali i da treba ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Prijavite se na Newsletter


prijavite se
Liderovi blogovi