Do kraja godine za nove obrtnike

Marasova pomoć - ne mora se platiti 200 kuna za obrtnicu

Marasova pomoć - ne mora se platiti 200 kuna za obrtnicu

Obrtnici koji će otvarati novi obrt u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine bit će oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna, izvijestili su danas iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Odlukom ministra Gordana Marasa o neplaćanju izdavanja obrtnice to ministarstvo budućim obrtnicima želi poručiti da će sve učiniti kako bi im olakšalo pokretanje obrta, ali i njihovo ukupno poslovanje, kaže se u priopćenju. Napominje se i kako u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i drugim institucijama Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema novi zakon o obrtu kojim će obrte dovesti u ravnopravniji položaj s drugim gospodarskim subjektima.

Trebalo bi se omogućiti i prenošenje vlasništva nad obrtom za života obrtnika, a ne samo nakon njegove smrti kako je sada propisano. Promijenit će se i dio propisa kojima se regulira obrazovanje za obrtnička zanimanja, obavljanje djelatnosti obrta od strane pravnih osoba te regulira sustav Hrvatske obrtničke komore. Precizirat će se i zabrana i sprječavanje obavljanja neregistrirane obrtničke djelatnosti. Svi ti potezi i mjere, kažu iz resornog ministarstva, trebali bi doprinijeti održanju i poticanju pozitivnog trenda koji se u prvoj polovini ove godine događa u hrvatskom obrtništvu.

Navode kako je u prvoj polovini ove godine novootvorenih obrta za 461 obrt više od zatvorenih obrta. Ujedno je do kraja svibnja broj zaposlenih u sektoru obrta povećan za 6.342 zaposlena više nego što ih je bilo na kraju prošle godine.

Vezani članci

Poduzetničkim impulsom najviše će se financirati ulaganja u tehnologiju i nove proizvode

Kreće poduzetnički lov na 1,1 milijardu kuna iz EU fondova

Maras najavio natječaje za poticaje poduzetnicima i obrtnicima

Milanović: Cilj je javne projekte financirati novcem iz EU fondova

Malim poduzetnicima Zagrebačke županije osiguran kredit od 63 milijuna kunaKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Udruga Franak: Nakon prosvjeda očekujemo Vujčićevu ostavku

Udruga Franak: Nakon prosvjeda očekujemo Vujčićevu ostavku

Udruga Franak, nakon napuštanja pregovora u Ministarstvu financija, pozvala je građane na veliki prosvjed koji bi se trebao održati u subotu u Zagrebu.

Hrvatska

Fina: Odobrena 6.372 zahtjeva za otpis duga

Fina: Odobrena 6.372 zahtjeva za otpis duga

U Registru otpisa duga na današnji dan evidentirano je 10.075 zahtjeva građana od čega su 6.372 odobrena, objavila je danas Financijska agencija (Fina).

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderov Fight club u tijeku

Litra benzina uskoro će premašiti 11 kuna

Litra benzina uskoro će premašiti 11 kuna

ZA

Jasminko Umičević

35%

PROTIV

Branko Poljak

65%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 30.travnja 2015. 12:00