Do kraja godine za nove obrtnike

Marasova pomoć - ne mora se platiti 200 kuna za obrtnicu

Marasova pomoć - ne mora se platiti 200 kuna za obrtnicu

Obrtnici koji će otvarati novi obrt u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine bit će oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna, izvijestili su danas iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Odlukom ministra Gordana Marasa o neplaćanju izdavanja obrtnice to ministarstvo budućim obrtnicima želi poručiti da će sve učiniti kako bi im olakšalo pokretanje obrta, ali i njihovo ukupno poslovanje, kaže se u priopćenju. Napominje se i kako u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i drugim institucijama Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema novi zakon o obrtu kojim će obrte dovesti u ravnopravniji položaj s drugim gospodarskim subjektima.

Trebalo bi se omogućiti i prenošenje vlasništva nad obrtom za života obrtnika, a ne samo nakon njegove smrti kako je sada propisano. Promijenit će se i dio propisa kojima se regulira obrazovanje za obrtnička zanimanja, obavljanje djelatnosti obrta od strane pravnih osoba te regulira sustav Hrvatske obrtničke komore. Precizirat će se i zabrana i sprječavanje obavljanja neregistrirane obrtničke djelatnosti. Svi ti potezi i mjere, kažu iz resornog ministarstva, trebali bi doprinijeti održanju i poticanju pozitivnog trenda koji se u prvoj polovini ove godine događa u hrvatskom obrtništvu.

Navode kako je u prvoj polovini ove godine novootvorenih obrta za 461 obrt više od zatvorenih obrta. Ujedno je do kraja svibnja broj zaposlenih u sektoru obrta povećan za 6.342 zaposlena više nego što ih je bilo na kraju prošle godine.

Vezani članci

U Zagrebu regionalni centar za edukaciju poduzetnika

Na dosadašnje prijave za Poduzetnički implus otpada tek 10 posto sredstava

Maras: Hrvatska je lider u regiji po poduzetničkom učenju

Maras: 130 prijava za projekte ukupne vrijednosti 2,5 milijardi kuna

Lovrić: Hrvatskoj treba smisleni zakon o komorama, a ne paušalna rješenjaKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Vlada danas objavljuje mjere za smanjenje deficita

Vlada danas objavljuje mjere za smanjenje deficita

Na današnjoj sjednici Vlade očekuju se konačne mjere za smanjenje deficita za 1,3 milijardi kuna, odnosno za 2,3% koje traži Europska komisija.

Hrvatska

Očito je da Mađari više ne prodaju Inu i da se vraćaju pregovorima

Očito je da Mađari više ne prodaju Inu i da se vraćaju pregovorima

Nakon Registra državne imovine, nedavno je na prijedlog Ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) svjetlo dana ugledao i godišnji Plan upravljanja državnom imovinom.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Prijavite se na Newsletter


prijavite se
Liderovi blogovi