Poruka ministra financija poduzetnicima

'Novca ima koliko god hoćete i vrlo je jeftin, ali ne u Poreznoj upravi'

'Novca ima koliko god hoćete i vrlo je jeftin, ali ne u Poreznoj upravi'

Za isplate otpremnina za radnike najstarijeg hrvatskog brodogradilišta Kraljevica, koje odlazi u stečaj, osigurano je 64 milijuna kuna. Tako bi 461 radnik trebao dobiti sve što im pripada prema kolektivnom ugovoru – 6.400 kuna po godini staža, a uz ostala davanja i zaostale plaće za travanj i svibanj.

Time se formalno ispunjava obećanje kraljevičkim brodograditeljima nakon što je Vlada presudila da njihov škver ide u stečaj. Kako je račun škvera blokiran zbog potraživanja što ih imaju kooperanti i dobavljači, moguće je da će isplata otpremnina ići direktno na račune radnika. Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku da se za restrukturiranje splitskog brodogradilišta, čiju je kupovinu najavio samoborski DIV, osigura 7,8 milijuna eura za troškove nastale u tranzicijskom periodu.

- Radi se o ogromnim iznosima, o velikim obvezama - kazao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ali i odmah dodao kako se radi o teretu što ga vlade nose već 22 godine, a na ovoj je Vladi da to pitanje napokon riješi jer drugog izlaza nema. Uoči početka rada Vlade, ministar financija Slavko Linić kazao je kako Vlada neće odustati od zakonske odredbe prema kojoj se prije isplate plaća moraju uplatiti doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

- Protiv svih onih koji radnicima ne daju plaće bit će pokrenuti kazneni postupci - ponovio je Linić i kazao kako je žalosno da se iznova razgovara o tome kako se zloupotrebljavaju ljudi te kako poslodavci na račun radnika žele biti konkurentniji na tržištu. Ministar financija je naglasio kako je poruka poslodavcima da novca ima koliko god hoće, vrlo je jeftin, ali ne u Poreznoj upravi jer porezi nisu ti koji će služiti za financiranje bilo kakvog procesa proizvodnje.
- Ako poslodavci i direktori poručuju ljudima da nemaju za plaće jer nema doprinosa, onda ih lažu i varaju - zaključio je Linić.

Na najave novog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako će ta stranka osnovati Vladu u sjeni, Radimir Čačić izjavio je da 'Vlada koja dobro radi nema razloga za bojazan, sve ovisi o tome kako ćemo raditi i kakvi će na kraju biti rezultati'. Linić je za komentar novinare uputio na premijera, ali i kazao kako uvijek kad je dolazilo do sukoba njega i Karamarka, potonji se povlačio.

Vezani članci

O čemu je Vlada odlučila iza zatvorenih vrata

Do manjeg deficita povećanjem trošarina i naknada te rezanjem subvencija

Vlada danas objavljuje mjere za smanjenje deficita

Hajdaš Dončić: Vlada je u procesu 'spašavanja vojnika Ryana'

Ovaj tjedan na Vladi mjere za smanjenje deficitaKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Pusić: Nisam sretna zbog novih mjera štednje

Pusić: Nisam sretna zbog novih mjera štednje

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nije sretna što je Vlada morala donijeti nove mjere štednje u sklopu procedure prekomjernog deficita kazavši kako se one mogu opravdati jedino ako će za ...

Hrvatska

O čemu je Vlada odlučila iza zatvorenih vrata

O čemu je Vlada odlučila iza zatvorenih vrata

Na zatvorenom dijelu 151. sjednice, Vlada Republike Hrvatske Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske dala je suglasnost za davanje punomoći, a donesena je i Odluka o deklasifikaciji dokumenata nastalih djelovanjem dr.sc. ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Prijavite se na Newsletter


prijavite se
Liderovi blogovi