Započelo novo razdoblje HNB-a

Oporba upozorava na način izbora guvernera Borisa Vučića

Oporba upozorava na način izbora guvernera Borisa Vučića

Boris Vujčić novi je guverner Hrvatske narodne banke (HNB), odlučio je danas Hrvatski sabor, koji je istovremeno odlučio i o prestanku mandata dosadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog.

Sabor je odluku donio na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, a po njoj Vujčiću, dugogodišnjem viceguverneru HNB-a, mandat počinje 8. srpnja, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom.
Za tu je odluku glasovalo 89 zastupnika, a 9 zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista bili su suzdržani.
Glasovanju je prethodila rasprava u kojoj su svoju suzdržanost prema imenovanju Vujčića HDSSB-ovci i Laburisti obrazložili svojim nezadovoljstvom što im nije omogućen razgovor s Vujčićem kao kandidatom te načinom na koji je guverneru Rohatinskom priopćeno da neće dobiti novi mandat.
Dinko Burić je naglasio kako u HDSSB-u nemaju ništa protiv imenovanja Vujčića, koji se, rekao je, i nameće kao logičan nasljednik Rohatinskog, ali da im je sporno poštuje li se uopće procedura imenovanja po kojoj guvernera HNB-a imenuje Sabor.
- Poštuje li se zakon po kojemu guvernera bira Sabor voljom zastupnika ili voljom predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića. Formalno će odluka biti donesena ovdje, ali stvarno je guverner prije mjesec dana izabran na Iblerovu trgu, a što je najgore jednim telefonskim pozivom - poručio je Burić.
Zbog važnosti uloge HNB-a i funkcije guvernera, naglasio je, nužno je da kandidat za tu funkciju izađe pred Sabor i hrvatsku javnost te objasni, primjerice, hoće li i dalje beskompromisno braniti tečaj kune ili dopustiti devalvaciju.
Zanima ga i hoće li novi guverner braniti autonomiju HNB-a u odnosu na Vladu 'ili će od desne ruke guvernera postati desna ruka premijera'.
I Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista vladajućima zamjerio što su zastupnici ostali bez mogućnosti upoznati se sa stavom kandidata za novog guvernera o tome u kojem smjeru kani voditi monetarnu politiku.
I Sabor i hrvatska javnost, naglasio je, htjeli bi znati stav guvernera o monetarnoj uniji u EU te o tajmingu ulaska Hrvatske u Eurozonu, kao i o nadzoru banaka te valutnoj klauzuli, koja je, rekao je, po sudu stručnjaka i razlog teškog stanja u Hrvatskoj.
'Praksu HDZ-a kojom ste osam godina bili nezadovljni danas ste preuzeli toliko ljubomorno da o njoj ne smijemo ni raspravljati', ustvrdio je Lesar, također prozivajući vladajuće da odluka o imenovanju Vujčića i smjeni Rohatinskog nije donesena u Saboru, već u Vladi.
Vlast Kukuriku koalicije prozvao je za katastrofalnu kadrovsku politiku, upitavši vladajuće kako to da se ni na trenutak ne boje da takvom praksom ne dovode zemlju u opasnost da HDZ ponovno dođe na vlast.
Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u ponedjeljak, raspravom o konačnom tekstu izmjena saborskog Poslovnika.

Životopis novog guvernera:

Novoimenovani guverner Hrvatske narodne banke dr.sc. Boris Vujćić bio je zamjenik guvernera središnje hrvatske banke u zadnja dva mandata, a od 2005. Vujčić je bio i zamjenik glavnog pregovarača u pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom.
Boris Vujčić rođen je 2. lipnja 1964. u Zagrebu. Diplomirao je 1988. godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, gdje je i doktorirao 1996.
Od 1989. do 1997. godine bio je asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kada je stekao znanstveno zvanje docenta. Kao dobitnik Fulbrightove stipendije 1994./1995. godine pohađao je doktorski studij na Odsjeku za ekonomiju Michigan State University u SAD-u.
Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu izvodi nastavu iz monetarne analize, ekonomije rada i međunarodnih financija. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova.
Od prosinca 1996. do imenovanja za zamjenika guvernera HNB-a radi kao direktor Direkcije za istraživanja HNB-a.
Dr. sc. Boris Vujčić imenovan je zamjenikom guvernera Hrvatske narodne banke 15. srpnja 2000. odlukom Zastupničkog doma Hrvatskoga sabora.
Odlukom Hrvatskog sabora od 13. srpnja 2006. godine zamjeniku guvernera Borisu Vujčiću povjeren je još jedan šestogodišnji mandat. Vujčić je oženjen i otac je troje djece.

Vezani članci

BDP raste na zdravim temeljima jer raste izvoz, a HNB će braniti kunu

Vujčić: Rast kreditiranja nije formula za konačni oporavak hrvatskog gospodarstva

Vujčić: Od 1. lipnja kreće model isplate premije temeljem rizičnosti financijske institucije

Guverneri regije na Liderovu susretu u Rovinju

Vujčić: Rejting agencije će svojom ocjenom reći što misle o proračunuKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Od danas zadnje pojeftinjenje roaminga unutar EU prije ukidanja 2017.

Od danas zadnje pojeftinjenje roaminga unutar EU prije ukidanja 2017.

Cijene roaminga za odlazne pozive i poruke past će na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za podatkovni promet na jednu trećinu sadašnje cijene.

Hrvatska

Košare za smeće - visok ulog u neizvjestan ishod

Košare za smeće - visok ulog u neizvjestan ishod

Do kraja lipnja po Zagrebu bit će postavljene nove košare za smeće – citybox i to njih 700. Ideja je stvoriti win-win situaciju, odnosno odličnu sinergiju privatnog sektora i Grada...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Prvih 100 dana Vlade bilo je uspješno

Prvih 100 dana Vlade bilo je uspješno

ZA

Josip Đakić

96%

PROTIV

Ljubo Jurčić

4%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 5.svibnja 2016. 12:00