Izmjene zakona o HRT-u

Ravnatelj HRT-a mora imati 10 godina iskustva

Ravnatelj HRT-a mora imati 10 godina iskustva

Sabor je većinom glasova, 80 za, 35 protiv i tri suzdržana donio Izmjene zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Odbijen je set amandmana HDZ-a koji su zahtijevali da višečlana uprava, a ne ravnatelj predstavlja upravljačko tijelo HRT-a.

Prihvaćen je HNS-ov amandman u kojemu se, za mjesto ravnatelja, povećava zahtjev za radnim iskustvom na sličnim poslovima s 5 na 10 godina. Sabor je većinom glasova donio i Zakon o javnom okupljanju.

U prijepodnevnom dijelu sjednice Sabor je raspravljao o prijedlogu zakona o zabavnim i posebnim automatima za igru, u prvom čitanju, kojim se želi zakonom regulirati to do sada neuređeno područje te osigurati da prihodi od tih igara pripadnu jedinicama lokalne samouprave.

Predloženi zakon razlikuje dvije vrste automata za igru - za zabavne igre koje ne znače i dobitak (kao što su videoigrice, bilijar, fliperi, pikado i sl.) i posebne automate na kojima igrač može ostvariti unaprijed ograničen maksimalan dobitak.

Prihod od tih automata za igru i dalje ostaje jedinicama regionalne samouprave, odnosno županijama. U Vladi procjenjuju da bi se prihod od automata, koji je lani iznosio oko 10 milijuna kuna, u 2013. povećao na 40 milijuna, a godinu poslije na oko 75 milijuna kuna.
Većina saborskih klubova podržala je prijedlog zakona, ali ne i HDZ koji smatra da će taj zakon povećati ovisnost o kocki te zatrovati mlade. Dražen Đurović rekao je kako HDSSB, za razliku od HDZ-a, nema namjeru u raspravi o ovom zakonu baviti se svjetonazorskim pitanjima, istaknuvši kako se ne može negirati činjenica da je Hrvatska puna kladionica i automata, stanica za otkup zlata, a da ništa od toga nije zabranjeno, dakle dopušteno je.

Vezani članci

Što donose izmjene Zakona o doprinosima?

Izmjene Zakona o radu prihvaćene u prvom čitanju

Bajić u Saboru: Zadovoljan sam, ali moglo je i bolje

Nakon uhićenja vlasnika Grampeta, u Saboru prozivaju Hajdaš-Dončića

Sabor o izmjenama Ovršnog zakonaKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Pusić: Nisam sretna zbog novih mjera štednje

Pusić: Nisam sretna zbog novih mjera štednje

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nije sretna što je Vlada morala donijeti nove mjere štednje u sklopu procedure prekomjernog deficita kazavši kako se one mogu opravdati jedino ako će za ...

Hrvatska

O čemu je Vlada odlučila iza zatvorenih vrata

O čemu je Vlada odlučila iza zatvorenih vrata

Na zatvorenom dijelu 151. sjednice, Vlada Republike Hrvatske Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske dala je suglasnost za davanje punomoći, a donesena je i Odluka o deklasifikaciji dokumenata nastalih djelovanjem dr.sc. ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Prijavite se na Newsletter


prijavite se
Liderovi blogovi