Malo gospodarstvo

Što hrvatski frizeri očekuju od tržišta EU?

Što hrvatski frizeri očekuju od tržišta EU?

Iako se hrvatska frizersko-kozmetičko-pedikerska uslužna djelatnost ne može usporediti s takvom industrijom u EU - sudjeluje sa sedam posto u ukupnom obrtništvu, već se vide pozitivni pomaci u tom segmentu vezani za ulazak Hrvatske u EU.

Ivica Zanetti, vlasnik frizersko-kozmetičkog salona Zanetti i predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore, pridaje posebnu važnost zakonskoj regulativi usklađenoj s europskom, ponajprije Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti, podizanju limita za upis u registar poreznih obveznika s dosadašnjih 85 tisuća na 230 tisuća te najavljuje moguće smanjenje stope PDV-a, što bi tomu cehu donijelo smanjenje ukupnih troškova poslovanja. Istodobno, utjecat će na povećanje broja registriranih obrtnika, što znači smanjivanje nelojalne konkurencije. U Hrvatskoj je 5288 obrtnika, vlasnika frizerskih i salona za uljepšavanje te još 1035 obrta registriranih kao djelatnost za njegu i održavanje tijela, ali mnogo je i onih koji takvu vrstu usluga obavljaju i ilegalno.
No usklađivanje hrvatske zakonske regulative s europskom nije jedina prednost. Naime, hrvatskim frizerima, kozmetičarima i pedikerima otvara se i tržište EU - njihova je struka priznata u europskoj zajednici, te mogućnost daljnjega strukovnog obrazovanja na europskim učilištima. Zasad te struke, nakon završetka srednje škole u Hrvatskoj, nemaju mogućnost daljnjeg usavršavanja. No unatoč tomu hrvatski frizeri po stručnosti ne zaostaju za europskim kolegama jer se mnogi odavno usavršavaju u inozemstvu i naučeno primjenjuju u Hrvatskoj. Edukacija i profesionalni razvoj frizera smanjuju razlike između hrvatskog i europskoga frizerskog standarda, u kojem prednjače njemački, austrijski, danski i švicarski frizeri po kvaliteti srednjoškolske edukacije svih obrtničkih zanimanja, pa tako i frizera, kozmetičara i pedikera.

Stručno usavršavanje
Ukidanje carina frizerima, kozmetičarima i pedikerima omogućit će kvalitetnija sredstva za rad, izravnu kupnju inozemnih proizvoda i neovisnost o uvoznicima. O tome što ih očekuje na otvorenom tržištu EU i kako mogu iskoristiti sredstva europskih fondova za razvijanje svoje djelatnosti frizeri, kozmetičari i pedikeri mogu se informirati i educirati u timu EU osnovanom u HOK-u.

- Kontinuiranim obrazovanjem i profesionalnim usavršavanjem na stručnim i poslovnim seminarima o novim trendovima potvrđuju se sposobnost i otvorenost svakog frizera, kozmetičara i pedikera za stjecanje daljnjih znanja i vještina. Neformalno obrazovanje te sudjelovanje na domaćim, a posebno inozemnim, frizerskim festivalima i seminarima najbolje nas priprema na to što nas frizere, pedikere i kozmetičare čeka u EU. Nismo ni tu iznimka, bez takvih saznanja nema opstanka ni u jednoj djelatnosti. Dobro je što imamo sve više prilika za stjecanje znanja ili što takve prilike kreiramo u sklopu djelovanja Ceha frizera i kozmetičara i HOK-a - ističe Zanetti te dodaje da treba uzeti u obzir i osobni standard hrvatskih građana koji znatno utječe na tržište osobnih usluga kao što su frizerske, kozmetičarske i pedikerske jer ih u potrošnji najprije reduciraju.

Možda i niže cijene
Zanetti kaže da je nemoguće predvidjeti hoće li poskupjeti ili pojeftiniti usluge u tom sektoru jer su cijene ionako različite, što je i praksa EU. Neke bi usluge, koje su vezane uz uvozni frizerski, kozmetički i pedikerski materijal zbog ukidanja carina, ipak mogle pojeftiniti.

- No treba uzeti u obzir da trošak zakupa i financijskog kapitala u Hrvatskoj raste. Poskupljenja ili pojeftinjenja zato će ipak ponajviše ovisiti o ponudi i potražnji i zakonskom okviru za obavljanje frizersko-kozmetičarsko-pedikerske djelatnosti - objašnjava Zanetti. Prema jednom od europskih zakona, svaka država članica EU ima mogućnost uvesti sniženu stopu PDV-a na frizerske usluge kojom je omogućeno uvođenje jedinstvene standardne stope PDV-a (ne niže od 15 posto) te jedne ili dviju sniženih stopa (koje nisu manje od pet posto). Primjerice, susjedna Slovenija sniženu je stopu svojim frizerima uvela prije tri godine.
- Snižene se stope mogu primjenjivati na određene, direktivom EU definirane, proizvode i usluge, pa prema tome ulaskom HR u EU postoji osnova da se izborimo za niži PDV - kaže Zanetti.
Kozmetičarka Zdenka Mihelj, vlasnica kozmetičkog salona Zdenka, smatra da uvođenje standarda EU na hrvatsko tržište trebaju pratiti i jednaki uvjeti poslovanja.
- Uvjerena sam da će i nakon ulaska HR u EU standard naše usluge ovisiti isključivo o nama samima i našim kompetencijama. Ako budemo morali primjenjivati neke nove norme ili usklađivati svoje poslovanje s onim iz EU, to jednostavno samo može značiti da ćemo imati jednake uvjete poslovanja kao i kolege iz drugih zemalja - kaže Mihelj, dodajući da hrvatski kozmetičari apsolutno pariraju kolegama iz inozemstva.

Jednaki uvjeti za sve
- U današnje vrijeme globalizacije, kad je sve nadohvat ruke, o pojedincu ovisi kako će iskoristi tehnologiju, znanje i mogućnosti te želi li ih uopće iskoristiti i smatra li to potrebnim - kaže Mihelj koja, zbog teške gospodarske situacije, ne očekuje brzo smanjenje stope PDV-a, iako velik broj kozmetičara vidi spas baš u toj mjeri. 

- Imamo mnogo većih problema od stope PDV-a, a to su obrazovanje, nelojalna konkurencija, troškovi poslovanja, da ne spominjem i sve manju platežnu moć hrvatskih građana - kaže Mihelj.
Nadica Fajfer, vlasnica Pedikerskog salona Zagreb, koji je obitelj Fajfer osnovala prije 70 godina, uopće se ne opterećuje promjenama koje donosi ili uvjetuje tržište EU.
- Nismo nešto posebno obaviješteni o promjenama koje će nastupiti u našem poslu nakon što Hrvatska uđe u EU. Ne znam što slijedi jer HOK još nije poslao upute. No kad dođe vrijeme za to, bit ću spremna jer sam odgovorna i prema klijentima, i prema sebi i svomu poslu. Poštovati europski standard znači poslovati, no i dosad sam primjenjivala sve propise i standarde, od higijenskog nadalje, pa ne očekujem nikakve probleme - kaže Fajfer.


Pretplati se
Gdje kupiti
Pročitaj na iPadu

Vezani članci

Novi programi za financiranje malog i srednjeg poduzetništva

Zabi 20 milijuna eura za financiranje malog poduzetništvaKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Hrvatska

Korporativna kultura najveća kočnica ravnopravnoj zastupljenosti

Korporativna kultura najveća kočnica ravnopravnoj zastupljenosti

Jednakost spolova u poslovnom svijetu učestala je i uvijek aktualna tama brojnih istraživanja i rasprava. Novo istraživanje koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka EY bavi se upravo spomenutom temom.

Hrvatska

Škrlec: TTIP ugrožava suverenost država članica Europske unije

Škrlec: TTIP ugrožava suverenost država članica Europske unije

Tajni dokumenti iz pregovora o TTIP-u potvrđuju sumnje u pokušaj smanjenja prava radnika i potrošača u Europskoj uniji kako bi se zadovoljili interesi krupnog kapitala, ocjenjuje hrvatski zastupnik Zelenih u ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Prvih 100 dana Vlade bilo je uspješno

Prvih 100 dana Vlade bilo je uspješno

ZA

Josip Đakić

97%

PROTIV

Ljubo Jurčić

3%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 5.svibnja 2016. 12:00