Novi odnosi snaga

Merkel gubitnica, Monti i Rajoy veliki dobitnici?

Merkel gubitnica, Monti i Rajoy veliki dobitnici? Mariano Rajoy, Mario Monti, Angela Merkel

Lipanjski summit EU-a je završen kompromisom, no odmah su počele rasprave oko toga tko je kome popustio. Mnogi smatraju da je Merkel gubitnik, dok su Monti i Rajoy veliki dobitnici.

Nazire se novi odnos snaga u EU, piše Deutsche Welle. Njemačka kancelarka Angela Merkel uporno pravda da nije odustala od svojeg kursa te da je Njemačka ostala dosljedna svojoj filozofiji, a to je da nema ustupaka bez protu-ustupaka. Istodobno Merkel opovrgava navode da kada su u pitanju Italija i Španjolska više neće biti kontrole pružanje pomoći iz fonda za spašavanje eura.

Međutim i nakon summita je ostalo još otvorenih pitanja. Tako kancelarka Merkel očekuje teške pregovore oko pružanje pomoći bankama, posebice kada se radi o uvjetima davanja jamstava. Merkel očekuje da bi pregovori o tome mogli potrajati i više od deset dana. Francuski predsjednik Hollande je pak na kraju summita, kojeg je on iz svoje perspektive ocijenio uspješnim, izjavio da želi uskoro predstaviti fiskalni pakt pred francuskim parlamentom.

Uoči summita EU, njemačka kancelarka je otišla u Pariz kako bi s francuskim predsjednikom usuglasila stajališta. Sastanak čelnika Europe jednostavno mora biti uspješan: kako se čuje, sve ostalo bi bila "katastrofa".
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio kako članice Unije moraju dogovoriti veliki zajednički proračun, buduću bankovnu uniju i prije svega političku uniju – sve kako bi spasili EU.

Glavni zaključci lipanjskog summita su jednostavniji pristup fondovima za spašavanje, posebice za one zemje koje su ispunile uvjete i obveze štednje i provedbi reformi. Odluka je kao stvorena po mjeri za Italiju, jer se talijanski premijer Mario Monti grčevito borio za omekšavanje uvjeta za pružanje pomoći, premda Italija do sada nije niti predala zahtjev za pomoć.

Nadalje omogućava se pružanje izravne pomoći za banke iz stalnog fonda za spašavanje ESM-a. Takva odluka otvara mogućnost prekidanje začaranog kruga koji postoji između banaka u krizi i državnih financija. Tako se državni dug neće povećavati premda će zemlja uzimati nove kredite, a kamate na državne obveznice na taj način bi se mogle smanjiti. Pružanje pomoći trebalo bi se vezati uz 'primjerene uvjete'. Ova odluka posebno izlazi u susret zahtjevima Španjolske.

Iduća mjera je nadzor banaka na europskoj razini. Preduvjet da ESM pruži izravnu pomoć bankama je efikasan nadzor na europskoj razini. Na summitu je dat nalog Europskoj komisiji da u kratkom roku predstavi odgovarajući mehanizam u kojem će sudjelovati Europska središnja banka. Osim toga je odlučeno da neće biti posebnog statusa za kredite koji će se davati zemljama eurozone. A rečeno je i da obećani program spašavanja za španjolske banke treba prihvatiti što prije. No za razliku od do sada predviđenog, krediti partnera u eurozoni neće imati prednost u odnosu na kredite privatnih vjerovnika, ako novac dolazi iz ESM-a. Ukoliko dođe do stečaja javni financijeri morali bi odustati od novca kao i privatni. Prednost u takvom slučaju je da će privatnim investitorima ponovno biti aktraktivno da posuđuju novac zemljama u krizi, što bi za vlade trebalo smanjiti troškove financiranja.

Planovi za stvaranje bankovne i fiksalne unije ostali su vrlo neodređeni. Dogovoreno je da će se osim bankovne i fiksalne unije otvoriti i rasprava oko kreiranja političke unije. No upravo oko ove posljednje točke šefovi država i vlada ostali su vrlo suzdržani. Konkretni sadržaj oko te teme očekuje se tek na idućem summitu Europske unije u listopadu.

Izvor: DW

Vezani članci

'Možemo završiti posao za pet sati, a možemo za tri dana'

Euro oslabio prema dolaru

Zemljama koje krše pravila mogao bi Bruxelles intervenirati u proračun

Smirivanje svjetskih tržišta moglo bi pozitivno utjecati na ZSE

Ulagači ne vjeruju da će 20. sastanak na vrhu rješiti krizuKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Svijet

Rusija će zabraniti poslovanje turskih kompanija na ruskom tržištu

Rusija će zabraniti poslovanje turskih kompanija na ruskom tržištu

Ruski premijer Dmitrij Medvedev napomenuo je kako Rusija planira otkazati nekoliko važnih poslova s Turskom i zabraniti poslovanje turskih kompanija na ruskom tržištu. To će biti još jedan od Ruskih ...

Svijet

Deset biznisa na meti terorizma

Deset biznisa na meti terorizma

Nakon terorističkih napada u Parizu biznis više neće biti isti. Dok se u jednim sektorima hvataju za glavu, u drugima su svjesni da je to prilika za veću zaradu.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Hrvatska obavještajna služba može pravodobno otkriti terorističke prijetnje

Hrvatska obavještajna služba može pravodobno otkriti terorističke prijetnje

ZA

Mate Laušić

40%

PROTIV

Davor Gjenero

60%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 26.studenoga 2015. 12:00