Svjetske burze snažno porasle

'Počelo je kišiti u pustinji'

'Počelo je kišiti u pustinji'

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, ali tek posljednjega dana, nakon što su lideri Europske unije postigli dogovor o izravnom financiranju banaka i prezaduženih članica eurozone iz kriznih fondova, što bi trebalo ublažiti dužničku krizu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,9 posto, na 12.880 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,0 posto, na 1.362 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 2.935 bodova. Sve do petka cijene su dionica bile pod pritiskom nevelikih očekivanja od summita EU-a. Njemačka se oštro protivila ublažavanju strogih pravila korištenja sredstava iz kriznih fondova, dok su Italija i Španjolska poručivale da je to glavni uvjet za suzbijanje dužničke krize.

Nakon maratonskih pregovora s četvrtka na petak, Njemačka je popustila, pa je dogovor europskih lidera o novim mjerama koje će olakšati zaduživanje banaka i smanjiti pritisak na rast cijena zaduživanja članica eurozone izazvao na tržištima euforiju. Dogovor čelnika EU-a o mogućnosti dokapitalizacije europskih banaka, bez povećanja državnog duga, znači da će one ubuduće moći dobiti svježa sredstva izravno iz privremenog Europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) te stalnog Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).

U dugotrajnim, napornim pregovorima Italija i Španjolska čak su blokirale dogovor o paketu za poticanje gospodarskog rasta, vrijednom 120 milijardi eura, kako bi prisilile partnere na donošenje hitnih mjera. U tome su i uspjele, pa su čelnici EU-a postigli i dogovor da će se sredstva iz EFSF-a i ESM-a moći koristiti za stabilizaciju tržišta obveznica, odnosno izravnu kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone, pri čemu ih se neće prisiljavati na uvođenje dodatnih mjera štednje ili nove reforme.

Zahvaljujući tome, u petak su prinosi na obveznice Italije i Španjolske pali, nakon što su se cijeli tjedan kretale na razinama koje se smatraju dugoročno neodrživom cijenom financiranja.  Dogovoreno je, također, da se do kraja godine formira nadzorno tijelo zaduženo za banke u eurozoni, kako bi se prekinuo 'začarani krug' ovisnosti između banaka i državnih dugova. To je, kažu analitičari, korak prema bankovnoj uniji.
- Tržište je pozitivno reagiralo na ove vijesti, posebice one koje pomažu Italiji i Španjolskoj. S obzirom da su očekivanja od summita bila niska, ovo je kao da je počelo kišiti u pustinji“, kaže Dariusz Kowalczyk, strateg u banci Credit Agricole CIB.

Ulagače je oraspoložio i dogovor europskih lidera o paketu za poticanje gospodarskog rasta od 120 milijardi eura, što bi trebalo pridonijeti izvlačenju eurozone iz recesije.
- Tržište gleda šest do osam mjeseci unaprijed kako bi vidjelo kakvo će biti gospodarsko okruženje, a ono se, nakon ovih dogovora, poboljšava“, kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Windham Financial Services.  Hoće li se rast cijena dionica nakon dogovora europskih lidera nastaviti, ili će se tržište naći pod pritiskom slabih makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, pokazat će vrijeme. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,0 posto, na 5.571 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2,4 posto, na 6.416 bodova, a pariški CAC 3,4 posto, na 3.196 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 2,3 posto, na 9.006 bodova, najvišu razinu u sedam tjedana.

Izvor: Hina

Vezani članci

Službeno je potvrđeno – HP se razdvaja na Hewlett-Packard Enterprise i HP Inc

Virgin America kreće u javnu ponudu dionica na Wall Streetu

U fokusu Europska središnja banka i izvješće o zaposlenosti u SAD-u

Mogu li indeksi i ovaj tjedan do rekorda?

Je li Apple ponudio previsoku cijenu za Beats Electronics?



Komentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Svijet

Korporacije izbjegavaju kapitalne investicije, posebno u sektorima energije i sirovina

Korporacije izbjegavaju kapitalne investicije, posebno u sektorima energije i sirovina

Kapitalne investicije najvećih svjetskih korporacija ove bi godine mogle pasti treću godinu zaredom, predvođene sektorima energije i sirovina, pokazalo je izvješće agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor's.

Svijet

Deutsche Bank oprao novac za ruske klijente?

Deutsche Bank oprao novac za ruske klijente?

Američko ministarstvo pravosuđa istražuje milijarde eura vrijedno trgovanje koje je Deutsche Bank provodio u ime svojih ruskih klijenata zbog sumnji na pranje novca, piše agencija Bloomberg, pozivajući se na osobe ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Hrvatsku treba podijeliti u pet regija

Hrvatsku treba podijeliti u pet regija

ZA

Željko Lovrinčević

55%

PROTIV

Tomislav Tolušić

45%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 6.kolovoza 2015. 12:00