Energetska budućnost

FOTO: Projekt LNG nam osigurava energetsku neovisnost

FOTO: Projekt LNG nam osigurava energetsku neovisnost

Projekt LNG je izuzetno važan i on nam osigurava energetsku neovisnost, rekao je Ante Ramljak iz Centra za praćenje investicija u energetskom sektoru Vlade na panel raspravi 'Aktualni energetski projekti' na prvoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti.

Ramljak je naveo primjer Poljske koja je napravila sve da izgradi LNG terminal, te istaknuo kako ga mi moramo izgraditi i pustiti u funkciju i prije planirane 2016. godine, jer je riječ o jednom od najznačajnijih projekta osim Plomina. Dodao je kako imamo puno zakonskih regulativa i prepreka koje moramo mijenjati te da moramo skratiti procedure od izdavanja građevinskih dozvola do studija utjecaja na okoliš.

Tomislav Thür iz INA-e istaknuo je važnost zakonodavnog okvira jer se pravila moraju znati i misli da je Vlada dosta već učinila na tom području. Sada čekamo, rekao je, donošenje Zakona o rudarstvu koji bi riješio niz problema iz našeg sektora, poručio je Thür .

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević rekao je kako sve njihove investicije imaju višestruki karakter, a investicije u 2012. u HEP-u iznose tri i pol milijarde kuna.
- HEP je točka na kojoj se mjeri energetska konkurentnost u Hrvatskoj, rekao je Koračević.

Jadranka Sekulić iz JANAF-a kazala je kako će iduće dvije godine uložiti 750 milijuna kuna u sigurnost transporta nafte, kao i da su dosadašnja njihova ulaganja bitno utjecala na industrije i gradove u Hrvatskoj. Predsjednik uprave Plinacroa Mladen Antunović naglasio je kako su pri kraju desetogodišnjeg ciklusa u kojem je izgrađeno tisuću kilometara cjevovoda a uloženo više od 4 i pol milijarde kuna.

- Dolaskom do Splita 95 posto stanovništva imat će pristup plinu. Na pragu smo novog ciklusa u kojem sudjelujemo u tri međunarodna projekta: LNG, Južni tok i Jonsko-jadranski plinovod, rekao je Antunović. Moderator rasprave Tomislav Čorak iz A.T. Kearneya zaključio je na kraju kako je energija siguran posao, projekte imamo, treba ih samo provoditi, a prilikom razvoja i razvojnih projekata misliti i na regiju, a ne samo na Hrvatsku.

Ana Maria Boromisa, iz Instituta za međunarodne odnose, rekla je kako je situacija u energetici prilično siva te da će način na koji funkcioniraju institucije u Hrvatskoj odrediti kamo idemo. Istaknula je kako postojeća infrastruktura neće moći zadovoljiti potrebe za energijom u budućnosti, te je stoga pitanje kako ćemo pravila koja imamo primjenjivati u budućnosti. Tu je i pitanje dobavnih pravaca, dodala je. Ako netko izgradi LNG terminal prije nas, on će postati neisplativ, upozorila je. Koji su zapravo naši prioriteti i zajednički interesi, upitala je. Imamo li dugoročnu strategiju, jer ovo sve što slušamo iz Vlade su kratkoročni ciljevi, a na žalost do sada je svaka Vlada imala samo kratkoročnu perspektivu do sljedećih izbora.

Vezani članci

Sunce, voda i vjetar učinili bi Hrvatsku energetski neovisnom

Što donose novi modeli poslovanja

Što je obilježilo domaće energetsko tržište u ovoj godini?

'S katarskim ministrom razgovarat ćemo o Jadranko-jonskom plinovodu, ali i Ini'

Počeli sajmovi Energetika, Ekotehno i Interprotex na Zagrebačkom velesajmuKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Konferencijske vijesti

Predstečajna je nagodba za tvrtku druga prilika

Predstečajna je nagodba za tvrtku druga prilika

Završetak Liderove konferencije 'Predstečajne nagodbe: jučer, danas, sutra' bio je i najzanimljiviji. Riječ na Okruglom stolu – što nakon predstečajne nagodbe, odnosno kako se financiraju tvrtke koje je ‘prežive’ dobili ...

Konferencijske vijesti

Na projektu predstečajeva mora surađivati cijelo društvo, a ne ga kriminalizirati

Na projektu predstečajeva mora surađivati cijelo društvo, a ne ga kriminalizirati

Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine u nastavku konferencije 'Predstečajne nagodbe: jučer, danas, sutra' predstavila je rezultate predstečajnih nagodbi.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Prijavite se na Newsletter


prijavite se