'Energetska politika Vlade – provedba'

Čačić: Kad je o energiji riječ Hrvatska mora imati svog igrača

 Čačić: Kad je o energiji riječ Hrvatska mora imati svog igrača Radimir Čačić (foto: Ratko Mavar)

- Mi smo u apsolutnim razmjerima osmi najveći uvoznik struje u svijetu, a u relativnim razmjerima drugi uvoznik, što je apsolutno ludo i neopravdano.

Mi smo na 20 posto rezerve, na granici pucanja cijelog sustava, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimi Čačić na prvoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti pod nazivom 'Energetska politika Vlade-provedba u organizaciji tjednika Lidera, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva. Čačić je u svom izlaganju podsjetio na visok stupanj ovisnosti Hrvatske o uvozu nafte i plina. 

- Potpuno sam svjestan nužnosti otvorenosti prema znanosti, ali nametanje stranih mišljenja Hrvatskoj ne smatram dobrim, jer moramo znati odgovore i što je najbolje za nas. Naime, Hrvatska ne može ostaviti da drugi odlučuju o njezinom interesu i kad je riječ o energiji, moramo imati vlastiti dobavni izvor, moramo imati svog igrača! Također trebamo plinske elektrane s brzim startom blizu potrošača i to na lokacijama od Zagreba do Slavonskog Broda, a ne smijemo zaboraviti niti Jadran, rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Zanimljivo je da EU ne priznaje hidroelektrane kao obnovljive izvore energije, a ako ona ne priznaje rijeke kao obnovljive izvore energije to je zato što želi prodati svoje tehnologije, uvjeren je Čačić. Do 2020. godine planirane investicije u energetiku iznose 15 milijardi eura, a radi se o uistinu velikim novcima i mi stoga moramo 5 do 6 puta ubrzati investicije, dodao je.

 Kao još jednu važnu komponentu spomenuo je štednju i energetsku učinkovitost jer Hrvatska po jedinici proizvoda troši dva puta više nego što je standard u EU i u industriji i u kućanstvima. Kao najveći problem istaknuo je stambeni fond jer se 40 posto bezrazložno potrošene energije potroši upravo u njemu. Kako se energetska učinkovitost više ne bi računala kao zaduženje, ovih dana se kreće u mijenjanje Zakona o proračunu, najavio je.

Vezani članci

Sunce, voda i vjetar učinili bi Hrvatsku energetski neovisnom

Što donose novi modeli poslovanja

Što je obilježilo domaće energetsko tržište u ovoj godini?

'S katarskim ministrom razgovarat ćemo o Jadranko-jonskom plinovodu, ali i Ini'

Počeli sajmovi Energetika, Ekotehno i Interprotex na Zagrebačkom velesajmuKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Konferencijske vijesti

Predstečajna je nagodba za tvrtku druga prilika

Predstečajna je nagodba za tvrtku druga prilika

Završetak Liderove konferencije 'Predstečajne nagodbe: jučer, danas, sutra' bio je i najzanimljiviji. Riječ na Okruglom stolu – što nakon predstečajne nagodbe, odnosno kako se financiraju tvrtke koje je ‘prežive’ dobili ...

Konferencijske vijesti

Na projektu predstečajeva mora surađivati cijelo društvo, a ne ga kriminalizirati

Na projektu predstečajeva mora surađivati cijelo društvo, a ne ga kriminalizirati

Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine u nastavku konferencije 'Predstečajne nagodbe: jučer, danas, sutra' predstavila je rezultate predstečajnih nagodbi.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Prijavite se na Newsletter


prijavite se
Liderovi blogovi