Natjecanja

Održivim razvojem do novca za projekt

Održivim razvojem do novca za projekt

Studentska natjecanja uvijek su dobra prilika: mladima koji nemaju radnog iskustva daju nešto što njihov životopis može razlikovati od drugih životopisa koji će doći u ruke voditelja odjela ljudskih potencijala u tvrtkama.

Ambiciozni studenti pak koji si daju truda dobivaju priliku da pokažu znanje i odmjere snage s kolegama, bilo s istog fakulteta, istog sveučilišta bilo s kolegama iz cijelog svijeta.
Ipak, međunarodna natjecanja mogu biti izvrsna i za poduzetnike, način za uspostavu brojnih kontakata, potencijalno i za financiranje njihovih projekata. Bilo da je riječ o studentima s poduzetničkim ambicijama bilo o zrelim poslovnim ljudima iza kojih su mnogi projekti, nije loše javiti se i okušati snage s konkurencijom.
S obzirom na to da je u 21. stoljeću održivi razvoj jedan od problema o kojima se sve više govori, predstavljamo tri međunarodna natjecanja povezana s ekonomijom koja bi mogla biti zanimljiva onima koji svoje dane ne namjeravaju trošiti samo na sunčanje i kupanje. Tema je održivi razvoj, koja bi studentima i poduzetnicima mogla poslužiti kao izvrstan poligon za testiranje kvalitete njihovih projekata.
Prvo natjecanje, za koje prijave traju još malo više od mjesec dana, jest ono Postcode Lotteryja, namijenjeno kreativnim i inovativnim misliocima diljem svijeta. Traži se izrada poslovnog plana za održive proizvode i usluge. Prijavljeni radovi trebali bi izravno smanjivati emisiju CO2, biti dobro osmišljeni i kvalitetni te bi se morali realizirati u dvije godine.

Unosne nagrade Natjecanje traje do 31. srpnja i otvoreno je za sve. Pitanja u formularu kojim se prijavljuje plan nisu preteška nekomu tko ima iskustva s pisanjem poslovnih planova i variraju od ‘Opišite svoj proizvod ili uslugu u sto riječi’ do SWOT-analize. Organizatori također potiču natjecatelje da pripreme i snime ‘elevator pitch’, odnosno izlaganje projekta u samo 90 sekundi, objave ga na YouTubeu pa dodaju poveznicu u svoju prijavu.
Najbolji poslovni plan osvojit će uistinu primamljivu nagradu od 500.000 eura, a dodatnih 200.000 eura dostupno je za još jedan ili dva obećavajuća plana. Osim toga, troje najboljih natjecatelja otputovat će u New York na proglašenje pobjednika. Više informacija može se pronaći na stranici Greenchallenge.info.
Sljedeće natjecanje koje bi moglo zainteresirati mnoge jest ono koje priređuje Zaklada Williama Jamesa, također na temu poslovnih planova povezanih s održivošću. I ono je otvoreno za sve prijave. Riječ je o izvrsnu načinu za dobivanje konstruktivnih komentara, upoznavanje mentora, sklapanje poznanstava i upostavu kontakata, ali i dobivanje novca. Nagrada je, doduše, mnogo manja - 10.000 dolara - ali ima i drugih, nenovčanih nagrada. Natjecanje je zanimljivo i prednost to što zainteresirani imaju više vremena na raspolaganju jer traje do listopada.

Traženje kapitala Najprije na dvije strance treba napisati sažetak poslovne ideje u kojem moraju biti tri osnovne informacije: što kompanija radi, kako će se financirati i zašto je tim kvalitetan za zadatak. Sažetak se predaje u dva formata: ili kao platno poslovnog modela (engl. business model canvas) ili s pomoću sustava Angelsoft, koji se sastoji od pitanja o potrošačima, strategiji, poslovnome modelu i sl. na koje treba odgovoriti.
Natjecanje je namijenjeno poduzetnicima koji imaju kompaniju ili je žele imati, sa socijalnim i održivim ciljevima ugrađenima u plan zarađivanja. Projekti se prijavljuju u fazi ideje ili traženja kapitala ili kad se planira velik zaokret u poslovanju. Više informacija može se naći na Williamjamesfoundation.org.
Treće natjecanje namijenjeno je samo studentima, zato poduzetnicima neće biti zanimljivo. The Earth Sustainable Technology Venture Competition 2012 također je usredotočeno na održivi razvoj. Prijaviti se mogu studenti MBA, diplomci i studenti posljednje godine dodiplomskog studija. Cilj je natjecanja da na tržište s pomoću poduzetništva donese nove održive tehnologije.
Pobjednici mogu dobiti nagradu od 20-ak tisuća kuna, ali i, što je mnogo važnije, priliku da komuniciraju izravno s vrhunskim menadžerima fondova rizičnog kapitala, investitorima i poduzetnicima. Na natjecanje se prijavljuju timovi od tri do šest studenata, koji svakako trebaju imati i profesora mentora.
Rok za predaju poslovnih planova, i to u klasičnom formatu, s obveznim navođenjem načina na koji su održivi, jest 12. kolovoza. Više informacija o natjecanju može se naći na stranici Cicerotransnational.com.
Ta natjecanja samo su dio ponude koja svima stoji na raspolaganju jer mnoge kompanije, udruge i obrazovne institucije često odluče prirediti međunarodna natjecanja. Preduvjet za sudjelovanje na njima u gotovo svim slučajevima jest znanje engleskog jezika jer se na njemu predaje dokumentacija i brani poslovni plan.

Važne su pripreme Rokovi za prijavu obično su mjesecima prije natjecanja, što valja imati na umu. Veoma je važno i detaljno pročitati dokumentaciju. Naime, katkad natjecanja zahtijevaju plaćanje kotizacije, odnosno naknade za prijavu, koja je nerijetko vrlo visoka. Poduzetnicima, osim toga, neće biti problem da odu na finale u neku drugu zemlju i sami financiraju put i smještaj, no studenti bi svakako trebali razmisliti o tome pa na vrijeme naći sponzore ili dogovoriti financiranje sa svojom obrazovnom institucijom.
Istina je da je na takvim natjecanjima konkurencija vrlo velika (pogotovo ondje gdje su veće novčane nagrade), riječ je o izvrsnom forumu na kojem se mogu testirati ideje i njihova kvaliteta. Kao i pri javljanju na stipendijske natječaje, tako i ovdje vrijedi pravilo da je katkad bolje prijaviti se na manje poznata natjecanja. Naime, natjecanja velikih kompanija privlače mnogo pozornosti, pa je i konkurencija često mnogo veća. Na manje poznatim natjecanjima ili onima koja se održavaju prvi put izgledi prijavljenih znaju biti bolji. Naravno, takva taktika ne mora biti uspješna, ali može pomoći.

Stotine natjecanja na jednome mjestu
Svi koje zanimaju međunarodna natjecanja informacije mogu naći na izvrsnoj stranici Studentcompetitions.com. Iako naziv stranice sugerira da je riječ samo o natjecanjima za studente, može se naći i mnogo natječaja za koje status studenta nije preduvjet.
Razvrstani su u šest kategorija (poslovni, umjetnost i dizajn, društvene znanosti, tehnički i inženjering, prirodne znanosti i matematika te ostalo) i više ih je od tisuću, pa svi oni s natjecateljskim duhom imaju širok izbor. Zainteresirani studenti mogu se prijaviti i za posao studenta ambasadora pa pomagati drugim studentima da nađu informacije o natjecanjima koja ih zanimaju.


Pretplati se
Gdje kupiti
Pročitaj na iPadu

Vezani članci

Algebra uvodi prvi studij digitalnog marketinga

Aktivnosti planiramo s tvrtkama, lokalnom zajednicom i sindikatima

Kemičari smislili kako će zadržati novake i zaraditi novac

Studenti potiču profesore da primjene nove tehnologije

Čarobni papir koji dodaje na težini molbi za posaoKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Poslovna znanja

Kako izgraditi snažnu prisutnost na društvenim mrežama, a pritom ne izgubiti puno vremena?

Kako izgraditi snažnu prisutnost na društvenim mrežama, a pritom ne izgubiti puno vremena?

Ako pokušavate izgraditi online brend ili ste poduzetnik koji je upravo pokrenuo vlastiti posao, morate znati jednu stvar o društvenim medijima – ne morate biti svugdje da biste uspjeli.

Poslovna znanja

U Ini održano finale natjecanja Junior Freshhh

U Ini održano finale natjecanja Junior Freshhh

U zgradi Ine danas je održano live finale online natjecanja Junior Freshhh, gdje su tročlani timovi srednjoškolca testiraju odmjeravali svoje znanje iz matematike, fizike, biologije i zemljopisa, a pobjednici ovogodišnjeg ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Uskoro se može očekivati novi val IPO-ova na burzi

Uskoro se može očekivati novi val IPO-ova na burzi

ZA

Ivana Gažić

60%

PROTIV

Iztok Likar

40%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 5.veljače 2015. 12:00