Svakodnevna gužva

Pod stresom ste? Evo 10 savjeta za opuštanje

Pod stresom ste? Evo 10 savjeta za opuštanje

Sve je više industrija koje su opterećene kratkim rokovima, a s obzirom na planove štednje koje kompanije provode ne bi li uslijed manjih prihoda smanjile i troškove, na jednog zaposlenika dolazi sve više projekata.

Balansiranje više projekata za različite klijente i s različitim kolegama može biti vrlo zahtjevno. Zbog toga jača pritisak, povećan je stres i sve je teže zadržati perspektivu. Godišnji odmori su prekratki, većina se zaposlenika ne stigne 'isključiti' pogotovo jer tehnologija omogućava da su svi stalno dostupni. Korisno je zato izdvojiti svakodnevno nekoliko trenutaka za sebe ne bi li se malo odmakli od gužve i stresa.

1. Zadržite perspektivu
Naravno da je svaki posao važan i da ga se treba obavljati savjesno i odgovorno, no s vremena na vrijeme treba stati na loptu i priznati si da je riječ samo o poslu te da se zbog toga ne isplati prolijevati suze i biti stalno pod pritiskom.

2. Razmislite o najgorem scenariju koji se može dogoditi
Zapitajte se što je najgore što se može dogoditi ako 'probijete' rok. Doći će do greške, šef će se uznemiriti? Najčešće odgovor i nije tako strašan da bi opravdao stres koji ga prati.

3. Ne budite mimoza
Naučite primiti kritiku jer je to glavni element za uspjeh u karijeri. Neće se svima svidjeti vaš rad. Sposobnost za primanje kritike i prijedloga te učenje iz njih će vam dobro doći kasnije.

4. Riješite prvo bitne stvari
Naučite naći prioritete i posvetiti se najhitnijim zadacima. Iako su svi poslovi i zadaci bitni, uvijek postoje prioriteti - samo ih treba pronaći u gomili.

5. Razgovarajte
Ako sve prihvaćate bez da upoznate druge s ostalim poslovima koje radite, bit ćete pretrpani. Izborite se da dobijete onoliko posla koliko možete podnijeti. Upravo zato trebate upoznati druge s projektima na kojima radite kako ne bi došlo do pada kvalitete u radu.

6. Odmaknite se
Kada osjetite da vas obuzima stres, uzmite trenutak za sebe prije nego li planete. Ustanite, odite po piće, protegnite se ili prošetajte. Par trenutaka koje ćete provesti odvojeni od radnog stola će vam pomoći.

7. Nađite mentora
Pronađite kolegu ili mentora u kojeg imate povjerenja. Neka to bude netko tko zna održati ravnotežu u stresnim situacijama. Dobre ideje i rasprave s takvom osobom će vam razbistriti um. Teško je vidjeti perspektivu kada ste u stresnom okruženju.

8. Ne dopustite da vas drugi izbace iz takta
Upijanje negativne energije od kolega ili suradnika najčešće ne pomaže i samo nagomilava već nakupljenu količinu stresa. Ono što se čini malim ispadom može prijeći u problem ako naglo reagirate.

9. Ne provjeravajte mail svakih 5 minuta
Ne provjeravajte svoj mail svakih pet minuta nego odredite neki duži period, barem sat vremena. Iznenadit ćete se kada vidite koliko puno to može značiti. Također, nemojte stalno 'buljiti' u mobitel i provjeravati imate li novih poruka.

10. Uzmite vrijeme za sebe
Morate pronaći vremena za sebe svaki dan kako biste se isključili od svakodnevnog posla i obveza. Pronađite nešto što vam odgovora, čitajte knjigu, vježbajte, naspavajte se.

Na poslijetku, nasmijte se. Dobar smisao za humor će održati vaš posao u dobroj ravnoteži. Budite ponosni na sve što ste učinili, no nemojte zaboraviti uživati u plodovima svoga rada.

Vezani članci

5 znakova koji upućuju da vam je potrebna promjena karijere

Kako rasteretiti zaposlenike?

Kako upravljati stresom u poslovnom okruženju?

Kako se nositi sa stresom na poslu?

Psihička oboljenja u EU prouzroče štetu od 240 milijardi euraKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Poslovna znanja

Lider mora vidjeti ono što drugi ne vide, te danas raditi za sutra

Lider mora vidjeti ono što drugi ne vide, te danas raditi za sutra

- Za postati uspješnim liderom veliki I.Q. nije presudan, već može i zasmetati. Najbitnija vrsta inteligencije je ona koju nazivam V.Q.(vitality quotient), odnosno energetska inteligencija, bez koje ne možete biti ...

Poslovna znanja

Motivator Eddie Obeng: Pravila igre na tržištu su se promjenila!

Motivator Eddie Obeng: Pravila igre na tržištu su se promjenila!

Na 8. Combis konferenciji koja će se 25. i 26. rujna održati u Šibeniku, plenarno predavanje održat će britanski profesor, motivacijski govornik i autor brojnih knjiga Eddie Obeng. Financial Times ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderov Fight club u tijeku

Predizborne koalicije treba ukinuti

Predizborne koalicije treba ukinuti

ZA

Davor Gjenero

80%

PROTIV

Dragan Zelić

20%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 25.rujna 2014. 12:00