Novi broj Lidera

Deset ključnih odredbi koje će promijeniti vaše poslovanje

Deset ključnih odredbi koje će promijeniti vaše poslovanje

Kad rastu porezi, povećava se broj onih koji ga ne plaćaju. A kad naraste broj onih koji ga ne plaćaju, onda država donosi zakon o plaćanju.

Sarkazam na stranu, već i činjenica da su se poduzetnici mahom oglušili na zamolbu da prokomentiraju zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi pokazuje ili da se ministra Slavka Linića boje ili da premalo znaju o sadržaju zakona. Šteta, jer je sâm ministar otvorio donekle javnu raspravu o zakonu nudeći i stručnjacima i poduzetnicima da iznesu svoje argumente za i protiv. Jednu od rasprava zajednički su organizirali HUP, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta i Lider, pri čemu su porezni, pravni i ekonomski stručnjaci iznijeli više kritika nego pohvala. No, čak ni nakon tih kritičkih istupa poduzetnicima nisu ojačali 'oratorski' mišići.
U novom broju nastavljamo raspravu s okruglog stola HUP-a, ZŠEM-a i Lidera o posljedicama uvođenja krucijalnoga gospodarskog propisa. Gordana Gelenčer istražila je koje su to ključne dvojbe predloženog zakona.

S obzirom na dosadašnje Vladine ‘uspjehe’ i ‘oproštajne’ prognoze guvernera Željka Rohatinskog o padu ekonomije od 1,6 posto ove godine za prosvjede na Markovu trgu morat će se dijeliti brojevi. Nakon dugih sedam godina zabrane malen, ali popularan trg u srcu Gornjega grada smješten na atraktivnoj lokaciji, nadomak Vladi i Saboru, od nedjelje će ponovno, bit će otvoren za prosvjede, a sve govori da zainteresiranih neće nedostajati. Štoviše, smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, vjerojatno se neće ni čekati jesen, poslovično vrijeme za masovnija izražavanja nezadovoljstva, nego bi prvi gosti mogli pristići odmah nakon službenog otvorenja sezone, prije Vladina odlaska na ljetnu stanku. U novom broju Vanja Figenwald doznao je zašto Milanoviću više odgovara bunt na Markovu trgu nego na Jelačić-placu.

Također, u 345. broju Lidera donosimo priču o poslovanju M2M (Machine to Machine) - Strojevi komuniciraju efikasnije i jeftinije od ljudi. Naime, Antonela Zečević doznale je kako kompanije nužno traže rješenja M2M jer se danas za svaki dolar potrošen na hardver u prosjeku potroše četiri dolara na ljudski resurs koji njime upravlja. Potencijal tržišta poslovanja putem komunikacije koja se odvija između strojeva bez ljudske intervencije najbolje se zrcali u primjerima poput hladnjaka koji sam pazi na količinu namirnica te automatski kreira izvještaj o potrebnoj nabavi. Tu je daljinsko praćenje zdravlja pacijenata, nadzor potrošnje energije ili primjerice upravljanje i praćenje vozila.

Donosimo i Lik i djelo Roberta Travaša, novog predsjednika Hrvatske odvjetničke komore. U tekstu 'Veliki kombinator prava, politike i biznisa' doznajte kako je izgledala Travaševa dosadašnja karijera. Napravili smo i analizu kompanije TRCZ koja je pokrenula lanac autoservisa upola jeftiniji od ovlaštenih, feljton o Suma Chakrabartiju, novom šefu EBRD-a, tržištu ledenih čajeva, a uz novi broj donosimo i prilog Malo gospodarstvo s rang-listom 303 najuspješnije male tvrtke.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE 


Pretplati se
Gdje kupiti
Pročitaj na iPadu

Komentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Poslovna scena

Hanfa dala predhodno odobrenje ZSE za preuzimanje Ljubljanske burze

Hanfa dala predhodno odobrenje ZSE za preuzimanje Ljubljanske burze

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dala je Zagrebačkoj burzi (ZSE) prethodno odobrenje za preuzimanje Ljubljanske burze, objavila je u petak Hanfa.

Poslovna scena

Iliriju iz Biograda dokapitalizirat će Allianz ZB

Iliriju iz Biograda dokapitalizirat će Allianz ZB

Glavna skupština biogradske turističke kompanije Ilirija prihvatila je Allianz ZB kao institucionalnog korporativnog investitora koji dokapitalizacijom u novcu stječe 10 posto dionica te tvrtke, što tvrtki omogućiti i novi razvoj, ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Poduzetnike treba rasteretiti od kredita u švicarskim francima

Poduzetnike treba rasteretiti od kredita u švicarskim francima

ZA

Ozren Matijašević

51%

PROTIV

Damir Novotny

49%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 10.rujna 2015. 12:00