Investitor Krunoslav Petrokov

FOTO: U rad puštena sunčana elektrana vrijedna 9 milijuna kuna

FOTO: U rad puštena sunčana elektrana vrijedna 9 milijuna kuna

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj snage 400 kW, sunčana elektrana investitora Krunoslava Petrokova u Svetoj Klari vrijedna devet milijuna kuna, nakon 17 mjeseci konačno je puštena u rad.

Riječ je o ukupno 3000 metara četvornih fotonaponskih ćelija na sedam krovova koji godišnje mogu proizvesti 400 tisuća kWh, što pokriva godišnje potrebe za električnom energijom 130 kućanstava te godišnje smanjuje 232 tone ugljičnog dioksida. Svečanom otvorenju solarnog sustava Petrokov, tvrtke koja se inače bavi instalacijama grijanja, sanitarijama i klimatizacijom, prisustvovao je i predsjednik Ivo Josipović koji je došao dati podršku, kako je sam rekao, uspješnom gospodarskom poslovanju i projektu koji vodi prema čistoj i zdravoj
Hrvatskoj.

- Zelena i čista energija je budućnost Hrvatske, to je civilizacijsko pitanje i u Agendi 2020 jedno od najvažnijih. To je zaista pitanje modernog opstanka. Hrvatska je prebogata potencijalima i ovo što ste učinili, pionirski je posao - poručio je Josipović te pozvao da se gradi zelena Hrvatska. Osvrnuo se i na potreban broj dozvola rekavši da je količina čiste energije obrnuto proporcionalna broju potrebnim dozvola.

- Donedavno je bilo potrebno 60 dozvola, sada manje, a ja bih volio da treba samo jedan. To će vrijeme sigurno doći - uvjeren je Josipović. Izuzme li se predsjednik države, nevjerojatna je činjenica koja zapravo zorno prikazuje u kojoj je poziciji ‘hrvatski solar’ i koliko su ostali lobiji jaki, da se nitko iz resornih ministarstava; Ministarstva gospodarstva, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, nije odazvao pozivu.

- Takva postrojenja su kod nas rijetkost i ta takozvana zelena energija ima malobrojne, ali utjecajne protivnike po raznim lobijima. Dokaz tome je i spletkarenje oko ministrice Mirele Holy koja je razumijela o čemu mi govorimo i podržavala nas pa je, eto, nema danas s nama. Zato posebno hvala predsjedniku Josipoviću koji je pronašao vremena da podrži i da vjetar u leđa ovakvim  projektima - naglasio je i Petrokov. Na pitanjima zaštite okoliša, nadovezao se i voditelj projekta i predsjednik Hrvatske stručne Udruge za sunčevu energiju Ljubomir Majdandžić. Klimatskih promjena i globalnog zatopljenja tijekom ovog stoljeća, padat će ne samo ministri, nego i Vlade pojedinih država jer su pitanja proizvodnje energije i
sklada s okolišem civilizacijska pitanja 21. stoljeća, ali i test inteligencije razvoja našeg društva.

- Hrvatska je s 1 MW instalirane snage u fotonaponskim sustavima na samom dnu europske ljestvice. U EU je prosjek dobivene električne energije iz fotonapona iznosi dva posto, a da bi Hrvatska bila u tom prosjeku sada bi morala imati  blizu 400 MW instalirane snage u fotonaponskim sustavima - istaknuo je Majdandžić koji smatra da bi većom primjenom fotonaponskih sustava i tehnoloških rješenja Hrvatska u 21. stoljeću postala ekološki čista, manje ovisna o uvozu  energije i razvijenija. Na kraju je najavio da Petrokov radi još jednu solarnu elektranu od 1MW u Istri te da je već 90 posto dozvola ishođeno i tijekom idućih šest mjeseci može se očekivati instalacija.

Privlačenje investitora u 'zelene grane'
Iako je otvorenje najveće sunčane elektrane bila sretna prigoda, nije se izostavilo komentirati Vladinu politiku prema obnovljivim izvorima energije. Kako je rekao Majdandžić, potrebno je opravdati HE Omblu i TE Plomin 3, a kako to drugačije učiniti nego tako da se na jedan nekorektan način zaustavi razvoj obnovljivih izvora energije. Slovenija ima 125 MW solara, nadovezao se novinar i urednik HTV-ove emisije Eko zona Mladen Iličković koji je pokrenuo Zakladu Energetski neovisna zemlja, i oni su snizili poticaje, ali oni si to mogu priuštiti. Žele čak poslovati i u Hrvatskoj, nastavio je, ali začuđeni su našim sustavom. Pravi je to primjer ‘privlačenja’ investitora u ovu vrstu ‘zelene grane’ gospodarstva, o čijim se potencijalima, nažalost, još uvijek samo govori.


Pogledajte fotogaleriju

Vezani članci

Obnovljivi izvori: Ciljevi premašeni sami po sebi

Europska unija tvrdi: Vjetar je najjeftinija energija

Sunce, voda i vjetar učinili bi Hrvatsku energetski neovisnom

HEP predstavio novu uslugu ZelEn

Hrvatskoj je nužna strategija razvoja obnovljivih izvora energijeKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Poslovna scena

PBZ prodaje svoj udio u Intesa Sanpaolo Card tvrtki Mercury UK Holdco Limited

PBZ prodaje svoj udio u Intesa Sanpaolo Card tvrtki Mercury UK Holdco Limited

Privredna banka Zagreb odlučila je prodati svoj udio u Intesa Sanpaolo Card, koji se bavi kartičarskim poslovanjem, po cijeni od približno 33,4 milijuna eura prije oporezivanja, izvijestili su iz te ...

Poslovna scena

Kartica koja spaja vrhunske usluge i jedinstvene pogodnosti za korisnike koji putuju

Kartica koja spaja vrhunske usluge i jedinstvene pogodnosti za korisnike koji putuju

Osluškujući potrebe svojih korisnika, PBZ Card je, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom Croatia Airlinesom, razvio novi proizvod - Croatia Airlines American Express karticu.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Prvih 100 dana Vlade bilo je uspješno

Prvih 100 dana Vlade bilo je uspješno

ZA

Josip Đakić

97%

PROTIV

Ljubo Jurčić

3%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 5.svibnja 2016. 12:00