Tri nova člana

U Liderov Klub izvoznika ušli HBOR, Ina i ZŠEM

U Liderov Klub izvoznika ušli HBOR, Ina i ZŠEM Đuro Njavro, Željko Vukelić i Zoran Barać na potpisivanju ugovora između ZŠEM-a i Lidera

Liderov Klub izvoznika proširen je s tri nova člana. Važnost svojeg uključenja u snažno promicanje izvoza kao ‘conditio sine qua non’ dugoročnog razvoja hrvatskog gospodarstva prepoznali su Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), Ina te Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM).

Hrvatska banka za obnovu i razvitak razvojna je i izvozna banka Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvoja hrvatskoga gospodarstva. Kao izvozna banka razvila je mnogo programa namijenjenih izvoznicima da bi im omogućila ravnopravno natjecanje na međunarodnom tržištu. Svojim programima prati izvoznike u svim fazama izvoza, počevši od pregovaranja izvoznog posla do naplate izvoza. Godine 2011. HBOR je ukupno odobrio 1534 kredita vrijedna 6,6 milijardi kuna. Najviše sredstava, 2,9 milijardi kuna, odobreno je za financiranje izvoza, a najviše kredita, 1.331, odobreno je malim i srednjim poduzetnicima.

Najveća hrvatska kompanija općenito, Ina, najveća je hrvatska izvoznica. Prošlogodišnji je njezin izvoz bio 10,5 milijardi kuna i u odnosu na godinu prije porastao je za 22,3 posto. Vrijednost tvrtkina izvoza najviše se vidi usporedi li se s ukupnim lanjskim hrvatskim izvozom od 71,3 milijarde kuna, iz čega proizlazi da Ina u hrvatskom izvozu sudjeluje s gotovo 15 posto.

- Izvoz i investicije jedini su način da se Hrvatska pokrene, dugoročno ekonomski raste te riješi svoje ekonomske i socijalne probleme. ZŠEM je internacionalna hrvatska visoka škola s više od 100 partnerskih sveučilišta u 50-ak svjetskih zemalja na kojima svake godine jedan ili dva semestra provede 15 posto naših studenata. Naši su studenti buduća infrastruktura razvoja hrvatskog izvoza. Želimo da sadašnji naraštaji studenata budu povezani s izvoznim dijelom hrvatskoga gospodarstva, kojemu mogu biti od velike koristi - objasnio je motive pridruživanju Liderovu Klubu izvoznika Đuro Njavro, dekan ZŠEM-a.

Vezani članci

Ina analizira prijedlog ugovora za istraživanje u Jadranu

HBOR: Kreditna aktivnost ukazuje na novi investicijski ciklus u gospodarstvu

Ustavni sud Sanaderu ukinuo presudu za Hypo i INA-MOL

HBOR malim izvoznicima i početnicima osigurao 5 milijuna kuna izvoznog prometa

Sporazum HGK i HBOR-a pomaže poduzetnicima u iskorištavanju sredstava iz EU fondovaKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Poslovna scena

Ukida se carina za 201 visokotehnološki proizvod

Ukida se carina za 201 visokotehnološki proizvod

Europska unija potvrdila je da je postignut dogovor o ukidanju carina za 201 visokotehnološki proizvod nakon višegodišnjih pregovara u sklopu Svjetske trgovinske organizacije.

Poslovna scena

Rast izvoza hrane počiva na proizvodima niske dodane vrijednosti

Rast izvoza hrane počiva na proizvodima niske dodane vrijednosti

Prije ulaska u EU vodile su rasprave o utjecaju pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na poljoprivredno-prehrambeni sektor. Bilo je mnogo pesimizma. Kako će iscrpljeni sektor proizvodnje hrane nakon petogodišnje krize, koji ...

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Hrvatsku treba podijeliti u pet regija

Hrvatsku treba podijeliti u pet regija

ZA

Željko Lovrinčević

73%

PROTIV

Tomislav Tolušić

27%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 6.kolovoza 2015. 12:00