Tri nova člana

U Liderov Klub izvoznika ušli HBOR, Ina i ZŠEM

U Liderov Klub izvoznika ušli HBOR, Ina i ZŠEM Đuro Njavro, Željko Vukelić i Zoran Barać na potpisivanju ugovora između ZŠEM-a i Lidera

Liderov Klub izvoznika proširen je s tri nova člana. Važnost svojeg uključenja u snažno promicanje izvoza kao ‘conditio sine qua non’ dugoročnog razvoja hrvatskog gospodarstva prepoznali su Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), Ina te Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM).

Hrvatska banka za obnovu i razvitak razvojna je i izvozna banka Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvoja hrvatskoga gospodarstva. Kao izvozna banka razvila je mnogo programa namijenjenih izvoznicima da bi im omogućila ravnopravno natjecanje na međunarodnom tržištu. Svojim programima prati izvoznike u svim fazama izvoza, počevši od pregovaranja izvoznog posla do naplate izvoza. Godine 2011. HBOR je ukupno odobrio 1534 kredita vrijedna 6,6 milijardi kuna. Najviše sredstava, 2,9 milijardi kuna, odobreno je za financiranje izvoza, a najviše kredita, 1.331, odobreno je malim i srednjim poduzetnicima.

Najveća hrvatska kompanija općenito, Ina, najveća je hrvatska izvoznica. Prošlogodišnji je njezin izvoz bio 10,5 milijardi kuna i u odnosu na godinu prije porastao je za 22,3 posto. Vrijednost tvrtkina izvoza najviše se vidi usporedi li se s ukupnim lanjskim hrvatskim izvozom od 71,3 milijarde kuna, iz čega proizlazi da Ina u hrvatskom izvozu sudjeluje s gotovo 15 posto.

- Izvoz i investicije jedini su način da se Hrvatska pokrene, dugoročno ekonomski raste te riješi svoje ekonomske i socijalne probleme. ZŠEM je internacionalna hrvatska visoka škola s više od 100 partnerskih sveučilišta u 50-ak svjetskih zemalja na kojima svake godine jedan ili dva semestra provede 15 posto naših studenata. Naši su studenti buduća infrastruktura razvoja hrvatskog izvoza. Želimo da sadašnji naraštaji studenata budu povezani s izvoznim dijelom hrvatskoga gospodarstva, kojemu mogu biti od velike koristi - objasnio je motive pridruživanju Liderovu Klubu izvoznika Đuro Njavro, dekan ZŠEM-a.

Vezani članci

Damir Kuštrak: Iako se tako ne percipira u javnosti, Agrokor je veliki izvoznik

Anton Kovačev voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu

Nova generacija pripravnika stigla u Inu

ZŠEM-ov studentski tim prvi je u Hrvatskoj postao članom JADE-a

Najpovoljnije financiranje poduzetnicima nudi partnerstvo banaka i ustanovaKomentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Poslovna scena

Deutsche Bank u trećem tromjesečju ubilježio neto gubitak od 6,2 milijarde eura

Deutsche Bank u trećem tromjesečju ubilježio neto gubitak od 6,2 milijarde eura

Deutsche Bank (DB) upozorio je u četvrtak da će izvijestiti o neto gubitku od 6,2 milijarde eura u trećem tromjesečju i možda odustati od isplate dividendi za ovu godinu.

Poslovna scena

Bruto prihodi PwC-a porasli 10 posto, najviše u posljednjih 8 godina. U Hrvatskoj 22 posto!

Bruto prihodi PwC-a porasli 10 posto, najviše u posljednjih 8 godina. U Hrvatskoj 22 posto!

Cjelokupna mreža PwC-a objavila je da je u poslovnoj godini koja je završila 30. lipnja 2015 na globalnoj razini ostvarila ukupan bruto prihod u iznosu od 35,4 milijarde dolara.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderov Fight club u tijeku

HDZ može ostvariti svoja predizborna obećanja

HDZ može ostvariti svoja predizborna obećanja

ZA

Ivan Domagoj Milošević

16%

PROTIV

Damir Novotny

84%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 15.listopada 2015. 12:00