Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Saxo Banka

Analitičari dvoje: Tanka je granica između korekcije i nove krize u bankarskom sektoru

Globalno tržište dionica od početka godine izgubilo je oko šest bilijuna dolara vrijednosti i brojni analitičari dvoje radi li se o korekciji ili smo uistinu na pomolu još jedne krize. Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke, smatra da se još uvijek radi o korekciji, ali uz značajan rizik da se kriza ipak dogodi i to upravo zbog napetosti u bankarskom sektoru.

Analiza

Je li na pomolu nova kriza banaka? Dionice EU banaka potonule od početka godine čak 20 posto

Cijene dionica europskih banaka potonule su od početka godine 20 posto, a pod pritiskom su i bankarski sektori drugih zemalja zbog pada cijena nafte i sirovina, loših kredita, rekordno niskih kamata i zabrinutosti ulagača u vezi tržišta u razvoju.

Analiza Saxo banke

Slab euro i ekspanzivna politika doprinose kvartalnim rezultatima europskih tvrtki

Sezonske objave poslovnih rezultata za sada pokazuju da je 64 posto tvrtki izlistanih na burzama, koje su objavile podatke, ostvarilo rast što je znatno bolje od tvrtki s popisa S&P 500 gdje ih je samo 46 posto nadmašilo prodaju.

Investicijski fondovi

Najbolji fondovski menadžeri spuštaju loptu

Samo je jedan fond prošle godine imao prinos viši od 20 posto. Riječ je o dioničkom fondu Fima Equity. Uz taj fond još je samo jedan svojim investitorima zaradio više od deset posto, dionički fond Hypo Alpe-Adria-Investa – HI-growth.

Zakon tržišta

Ekonomsko-politički utjecaj pada cijene nafte – Zapad vs. OPEC (2)

Nakon analize utjecaja pada cijene nafte na rat na Bliskom istoku i migrantsku krizu, sada ćemo se malo okrenuti uzrocima i posljedicama pada cijene nafte. Iako tržišni zakoni ponude i potražnje utječu na pad cijene nafte, treba vidjeti što utječe na rast ponude i pad potražnje.

Poslovni rezultati

Facebook i nafta potaknuli rast Wall Streeta

Uobičajeno za posljednje vrijeme, i jučer je smjer tržišta dionica ponajviše ovisio o cijenama nafte. A kako su one skočile više od 3 posto, najveće su dobitnice bile dionice u energetskom sektoru, s prosječnim rastom cijena za 3,1 posto.

U samo tri tjedna

Minusi u siječnju poništili dvogodišnje burzovne dobitke

U samo tri tjedna u 2016. izbrisani su svi ostvareni dobici na burzama tijekom protekle dvije godine. Smatra tako Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke i iako mnogi prstom upiru u Kinu kao glavnu izliku, izvorište problema po njemu je stalno povećanje cijene novca ponajprije zbog Fedove planirane politike za podizanje kamatnih stopa tijekom ove godine.

Zapošljavaju nove stručnjake

Nanobit otvara ured u Bukureštu jer ondje nema poreza na dohodak u IT sektoru

Nanobit, najveći hrvatski proizvođač mobilnih igara, otvara u ured u Bukureštu, a jedan od razloga je što u Rumunjskoj nema poreza na dohodak zaposlenih u IT sektoru. Nanobit planira zaposliti 15-25 novih stručnjaka s iskustvom iz gaming industrije, koje je u Hrvatskoj vrlo teško naći, a i visina poreza ovdje takav potez čini dugoročno neisplativim.

Cijena nafte

Litra vode košta 16 lipa, benzin je i dalje puno skuplji

Cijena barela sirove nafte na svjetskim tržištima najniža je u posljednjih 12 godina. Takav rasplet događaja u odnosu na primjerice 2014. kada je barel stajao više od 110 dolara mnoge je, a ponajviše konačne potrošače, ugodno iznenadio.

Nema poticaja

Nema interesa za dionice: Crobex potonuo ispod psihološke granice - na 1.595 bodova

Ministarstva još nisu do kraja ekipirana, a burza nažalost bilježi svaku neizvjesnost, nestabilnost ili nesigurnost. Crobex je ponovno na razinama od travnja 2009. i nepoznanica je kad će se oporaviti

Tržište novca

Wall Street oštro pao, pod pritiskom dionice banaka

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale više od 1 posto, ponajviše u financijskom i rudarskom sektoru, jer se ulagači plaše posljedica slabljenja globalnog gospodarstva.

Bez dogovora

Izostali rezultati pregovora Saudijske Arabije i Venezuele, pala cijena nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 33,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent nižoj cijeni, od 30,08 dolara.

Upute za ulaganja

I brokeri se ufaju u turizam

Hrvatski fondovski menadžeri lani su se suočavali s brojim izazovima. Domaće tržište kapitala, nažalost, nije doživjelo nikakav pozitivan pomak, čak možda i suprotno. Očekivale su se nove investicijske prilike u obliku inicijalnih javnih ponuda Hrvatskih autocesta (HAC-a) i Hrvatske elektroprivrede (HEP-a), što bi inercijom dovelo i do novih listanja na burzi.

Zakon tržišta

Kako niža cijena nafte utječe na migrantsku krizu? (1)

Izbjeglička kriza jedan od najznačajnijih izazova s kojim se Europa suočila u 21. stoljeću. Iako je već i prije bilo mnogo izbjegličkih kriza na tom području, ova je ipak drugačija nego sve prije nje.

Dobri kvartalni rezultati

Rast cijene nafte potaknuo rast cijena dionica na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko kompanija i rast cijena nafte.

Nakon dugih sedam godina

Tko se odvažio na IPO, nije požalio

Nakon dugih sedam godina suše, 2015. investitori na domaćem tržištu kapitala imali su priliku kupovati dionice na inicijalnim javnim ponudama. I to dviju tvrtki: Granolio i Tankerska Next Generation (TNG) probili su sedmogodišnji led i odlučili se na rizičan potez za hrvatske prilike – novac potražiti na tržištu kapitala. Doduše, Granolio je svoj IPO proveo na prijelazu godine, a dionice je na burzu uvrstio u siječnju.

Analiza Saxo banke

Tržište roba u mračnom tunelu u prvom kvartalu 2016.

Tržište roba imalo je groznu 2015., predvođenu već dobro poznatim padom cijene nafte, a za 2016. na kraju mračnog tunela vidi se samo tračak svjetla, barem za prvi kvartal započete godine.

Essential Trades

Ključne ideje za trgovanje na financijskim tržištima u 2016. godini

Saxo banka, specijalizirana banka za online trgovanje i ulaganje, objavila je u utorak kvartalne globalne prognoze 'Essential Trades' s ključnim idejama za trgovanje na financijskim tržištima u 2016. godini.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderov Fight club u tijeku

EU-konzultanti trebaju biti certificirani!

EU-konzultanti trebaju biti certificirani!

ZA

Ariana Vela

71%

PROTIV

Marko Slunjski

29%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 11.veljače 2016. 12:00