Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Europske burze u minusu

Volkswagen nezaustavljivo juri prema dnu, novi pad dionice za tri posto!

Na većini europskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, a dionica Volkswagena ponovno je pod pritiskom zbog novih saznanja u skandalu povezanom s emisijom štetnih plinova.

Burze pod pritiskom

Volkswagen i sirovine srušili cijene dionica na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno pale, najviše u rudarskom sektoru zbog pada cijena sirovina, a pod pritiskom se našao i automobilski sektor zbog 'Volkswagen skandala'.

Najniže razine

Do kraja godine predstoji nam blagi rast zlata, sirove nafte i bakra

Cijena sirove nafte, zlata, bakra i popriličan broj drugih roba na najnižim su razinama u proteklih 16 godina, izbrisavši sve dobitke ostvarene tijekom rasta kineskog gospodarstva u prvom desetljeću novog milenija.

Kamate na nuli

Prijeti li kriza zemalja u razvoju, treći dio 'krizne trilogije'?

Američki Fed ostavio je prošloga tjedna kamate nepromijenjene na nula posto zbog nesigurnosti u vezi rasta globalnog gospodarstva, dok neki stručnjaci idu korak dalje i upozoravaju da prijeti kriza zemalja u razvoju, treći dio 'krizne trilogije'.

Analiza Saxo banke

Sudbina zlata i nafte u rukama američkog Feda

Ročnice, ETF-ovi i druge papirnate transakcije glavni su instrumenti u usmjeravanju tržišta i trgovanju zlatom, pa su investicijski menadžeri posebno zabrinuti o mogućem utjecaju viših kamatnih stopa na žuti metal, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj sektora za robe u Saxo Banci, u očekivanju današnje odluke američke središnje banke Federal Reserve o referentnim kamatnim stopama.

Analiza Saxo banke

Jesmo li premalo naučili iz propasti investicijske banke Lehman Brothers?

Banke, političari i središnje banke stvorili su 'nesveto' trojstvo pri čemu je svaka od tih institucija ovisna o onoj drugoj kako bi zadržali moć. Ali nitko si ne može dopustiti suočavanje sa stvarnošću i zaustaviti vrtuljak loših investicija i prekomjernog usmjerenja na monetarnu politiku, bez obzira što ni povijest ni praksa nisu pokazali dokaze da se mogu nositi s rastom, zaposlenošću i produktivnošću, već upravo suprotno.

Tko ne riskira ne profitira

U dramatičnom trgovanju Wall Street ostao u crvenom

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale šesti dan zaredom, nakon dramatičnog trgovanja u kojemu su pred sam kraj trgovanja indeksi izgubili sve početne dobitke jer ulagači, zabrinuti zbog kineskih slabosti, ne žele riskirati.

Tržište novca

Na Wall Streetu najveći pad cijena u četiri godine

Na Wall Streetu su u jučer cijene dionica potonule više od 3,5 posto, što je njihov najveći dnevni pad u gotovo četiri godine, jer su strahovanja od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva natjerala ulagače na panično povlačenje s tržišta.

Usporavanje rasta svjetskog gospodarstva

Kina u crveno zavila svjetske burze

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica oštro pale, zaronivši na najniže razine u sedam mjeseci, jer ulagači strahuju od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva i sloma tamošnjeg tržišta kapitala.

Oštar pad

Crobex na najnižoj razini od svibnja 2014., gubitnica tjedna povlaštena dionica Adrisa

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna oštro pali, drugi tjedan zaredom, pri čemu se Crobex spustio na najniže razine od kraja svibnja 2014. godine, a najveća gubitnica bila je povlaštena dionica Adrisa, zbog ex-dividend datuma.

Zagrebačka burza

Poteškoće HT-a rezultirale padom cijene dionice

U skraćenoj trgovini na Zagrebačkoj burzi, koja je započela tek u 14,15 sati, redovni promet dionicama iznosio je 4,3 milijuna kuna, a vrijednosti glavnih dioničkih indeksa su oslabile, Crobexa za 0,20 posto, na 1.689,32 boda, a Crobexa10 za 0,27 posto, na 981,97 bodova.

Zagrebačka burza

Kako je Adris srušio Crobex indeks

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak Crobexi su pali na najniže razine od prve polovine 2014. godine, ponajviše pod utjecajem pada cijene povlaštene dionice Adrisa za više od 10 posto.

Nesigurnost u gospodasrtvo

Evo s kojim objašnjenjem je Fed srušio cijene dionica na svjetskim burzama

Premda je američki Fed odgodio povećanje kamata, na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je ulagače zabrinulo objašnjenje da je to učinio zbog nesigurnosti u globalno gospodarstvo.

ZSE

Cijena dionice HT-a na novom povijesnom minimumu

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu Crobexi su nastavili kliziti, produbivši gubitke iz prethodna dva dana, pri čemu je cijena dionice HT-a zaronila na novu povijesno najnižu razinu od 143,45 kuna.

Analiza Saxo banke

Povratak u prošlost tek u budućnosti: 2020. plaćat ćemo 100 dolara za barel nafte

Povratak cijene sirove nafte na 100 dolara po barelu neće se dogoditi do kraja ovog desetljeća, a kratkoročno je moguć rast do najviše 50 dolara, smatra Ole Hansen, rukovoditelj sektora roba danske investicijske banke Saxo.

Sve miriše na 1987.

Što čeka američku burzu nakon tjedna iz pakla?

Ovo je tjedan koji bi američki brokeri najradije prespavali. Dočekali su ih katastrofalni rezultati od prošloga tjedna, a krizi se ne nazire kraj.

Negativno kretanje na svjetskom tržištu

Oštar pad Crobexa, gotovo sve dionice u gubitku!

Pod utjecajem izrazito negativnih kretanja na svjetskim tržištima kapitala, u ponedjeljak su na Zagrebačkoj burzi Crobexi oštro pali, spustivši se na razine s početka srpnja, a pritom većina dionica bilježi korekciju cijena.

Rast bruto premije

Triglav osiguranje završilo polugodište s rezultatom boljim od prosjeka tržišta

Triglav osiguranje Zagreb, iz sastava slovenske Triglav Grupe, u prvom je polugodištu ove godine ostvarilo bruto premiju u iznosu od 25,6 milijuna eura, što je 7 posto viša premija nego u istom razdoblju lani, izvjestili su u petak iz tog osiguranja napominjući kako je to veći postotni rast nego na cjelokupnom hrvatskom tržištu osiguranja koje je raslo 3,6 posto.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Štrajk prosvjetara je pravi način da se izbore za svoja prava

Štrajk prosvjetara je pravi način da se izbore za svoja prava

ZA

Vilim Ribić

32%

PROTIV

Vedran Mornar

68%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 8.listopada 2015. 12:00