Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Drugi krug povećanja temeljnog kapitala

EBRD sa 6 milijuna kuna dokapitalizira Zagrebačku burzu

Zagrebačka burza i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sklopile su Ugovor o upisu dionica temeljem kojeg će EBRD sudjelovati u drugom krugu povećanja temeljnog kapitala Burze, stoji u priopćenju. Dakle, europska razvojna banka je ovime samo potvrdila sudjelovanje u dokapitalizaciji burze.

Saxo Banka

Zbog najava El Nina skočila cijena Arabica kave

Tržište roba proteklih je dana nastavilo s padom cijena, a to se ponajprije odnosi na sirovine koje su ovisne o rastu gospodarstva, kao što su energenti i industrijski metali.

Robne burze

Nafta i zlato nastavljaju s uobičajenim kretanjima bez obzira na terorizam u Francuskoj

Napad u Parizu i reakcije na sigurnosne rizike proteklih dana nisu previše pogodile europska tržišta koja su se ionako brzo oporavila od općeg početnog šoka nakon pucnjave prošlog petka navečer. Situacija na tržištu je bila takva da su kretanja početkom tjedna bila u potpunosti u skladu s očekivanjima, bez obzira na teroristički napad, iako je to utjecali na povećanu zabrinutost o isporuci nafte i ponovnu usmjerenost na Bliski Istok.

Analiza Saxo banke

U 2016. će vladati 'primitivna ekonomija' s dolarom u glavnoj ulozi

'Primitivna ekonomija' je oblik svjetskog gospodarstva koji nas čeka u 2016. godini. Prisiljeni smo na taj sirovi ekonomski model nakon niza godina sa slabim reakcijama iz središnjih banaka i nedovoljnih reformskih poteza političara. A u toj vrsti ekonomije svim scenarijima upravlja samo jedan faktor – američki dolar i njegov smjer kretanja.

Što nas čeka do kraja godine?

Tržište roba započinje s iščekivanjem mogućih odluka u prosincu

Tržište kapitala u studenom će se zasigurno poprilično pripremati za zadnji mjesec u godini jer počinje odbrojavanje do odluke američkog Feda o mogućem podizanju kamatnih stopa u SAD-u, kao i moguće odluke Europske središnje banke da početkom prosinca krene u novi ciklus programa kvantitativnog popuštanja s otkupom državnih obveznica. Do tada će tržištem vladati poprilična nesigurnost, a svaki izvještaj o gospodarskim kretanjima pozorno će se iščitavati, kao oni o mjesečnom broju zaposlenih u SAD-u na kraju ovog tjedna i zatim ponovno početkom prosinca, smatra Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robe u Saxo Banci.

Novi kreditni program

HBOR uveo nove kredite za pripremu investicijske dokumentacije

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uvela je novi kreditni program namijenjen financiranju pripreme i izrade projektne i ostale investicijske dokumentacije za sve poduzetničke projekte, pa tako i za projekte koji će se nominirati za financiranje u okviru tzv. Junkerovog plana.

Izmjene Statuta

Zagrebačka burza - U Nadzorni odbor ulazi i EBRD-ov predstavnik

Mjesto u NO-u Zagrebačke burze trebao bi dobiti i predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Analiza pokazala

Kreditni plasmani banaka pali na 278,5 milijardi kuna

Posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da su ukupni kreditni plasmani banaka krajem kolovoza iznosili 278,5 milijardi kuna, što predstavlja njihov pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Guverner Vujčić najavio

HNB će možda morati ponovo prodavati bankama eure za potrebe konverzije kredita u švicarcima

Hrvatska narodna banka (HNB) možda će morati ponovo intervenirati na deviznom tržištu u studenome ili u prosincu kako bi banke opskrbila eurima za potrebe konverzije kredita u švicarskim francima u eurske, kazao je u četvrtak guverner Boris Vujčić.

The Economist

Prijeti treći nastavak dužničke krizne trilogije

Nakon krize na američkom tržištu nekretnina i europske dužničke krize, globalnom gospodarstvu prijeti novi, treći nastavak dužničke krize, koji će zahvatiti dio zemalja u razvoju, piše britanski poslovni tjednik The Economist.

Nasljeđuje Bohačeka

Zdenko Adrović novi direktor HUB-a

Zdenko Adrović novi je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB), odlučeno je u ponedjeljak na redovnoj skupštini HUB-a.

1 komentara
Stabilno tržište kapitala

Teroristički čin u Francuskoj nije obeshrabrio financijska tržišta

Nakon što su tamošnji investitori zaključili da teroristički napadi u Parizu neće imati veći utjecaj na američko gospodarstvo i zarade kompanija, Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su za više od 1,3 posto

RBA

Kreditni plasmani banaka porasli na 278 milijardi kuna

Posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) ukazuju na rast ukupnih kreditnih plasmana u rujnu za 3,8 milijardi kuna ili 1,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) navode kako je to njihov najviši rast od kolovoza 2012., i to ponajviše zbog zaduživanja državnog sektora.

Poslovni rezultati

Intesa Sanpaolo s 50 posto većom neto dobiti u trećem kvartalu

Talijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo u utorak je izvijestila da je u trećem kvartalu povećala neto dobit gotovo 50 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zahvaljujući nižim rezervacijama za rizike i višim prihodima od naknada i provizija.

Promjene navika

Poremećaji zbog švicarca - Banke potiču štednju u kunama

Neovisno o tome što će o slučaju ‘švicarski franak’ reći Ustavni sud, dugoročno će se osjetiti posljedice Vladine odluke o konverziji ugovora o kreditiranju u švicarskim francima u eure.

Premašili očekivanja

Podignuta preporuka za dionice Ericsson Nikola Tesle

Erste analitičari podigli su preporuku za dionice Ericsson Nikole Tesle na „Akumulirati“, pri čemu su neznatno smanjili ciljanu cijenu s 1,200 na 1,170 kuna.

Odluka Savjeta HNB-a

HNB snizio kamatne stope

Odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke snižene su kamatne stope HNB-a, i to kamatna stopa na lombardne kredite sa 5 na 2,5 posto godišnje, a eskontna stopa sa 7 na 3 posto godišnje.

Bijeg iz dužničkog ropstva

Kako HNB može deeurizirati Hrvatsku... ako hoće

Ne sjećam se vremena kada je ekonomija bila toliko 'cool', čak i u ustima političara. Zamalo kao nogomet, svi je vole, svi se u nju kuže.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Hrvatskoj treba vlada stručnjaka

Hrvatskoj treba vlada stručnjaka

ZA

Drago Munjiza

81%

PROTIV

Goran Čular

19%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 3.prosinca 2015. 12:00