Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Od 1. srpnja

HPB snižava kamatne stope na sve postojeće i nove kredite građana s promjenjivom kamatom

Od 1. srpnja 2015. HPB snižava kamatne stope na sve postojeće i nove kredite građana s promjenjivom kamatom u skladu s padom nacionalnih referentnih stopa. U posljednjih godinu i pol kamate su snižene od 0,80 do 0,87 postotnih poena, ovisno o vrsti kredita

Kineski makroekonomski impuls

Zlato će porasti za 200 dolara radi kineskog novog Puta svile

Hoće li na zapadna tržišta utjecati politika Europske središnje banke (ECB), američki Fed – ili možda Kina? Inicijativa novog Puta svila najnoviji je gigantski kineski makroekonomski impuls, nakon njihove fiskalne ekspanzije u 2008. i 2009. godini, i to tako da koriste ogromne devizne rezerve za kreditiranje infrastrukturnih projekata izvan Kine.

Komentar HGK

Europska unija u prva tri mjeseca ostvarila suficit u robnoj razmjeni

Nakon što je u prva dva mjeseca vrijednost izvoza EU blago smanjena na godišnjoj razini, u prva je tri mjeseca zabilježen rast, i to u visini 4,6 posto.

Podijeljeni proizvođači

Tri razloga porasta cijene nafte

Cijena nafte ponovno raste. U posljednja dva mjeseca cijena WTI nafte porasla je čak 38 posto te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 60,45 dolara po barelu (17.3.2015 cijena je iznosila 44,45 dolara po barelu).

Tržište novca

Pobjeda konzervativaca lansirala rast britanske funte i dionica

S obzirom na to da su predizborne ankete ukazivale na tijesan rezultat na britanskim izborima, iznenađujuće dobar rezultat konzervativne stranke aktualnog premijera Davida Camerona pozitivno je utjecao na britanske dionice i tečaj GBP.

Za deset godina

Police životnog i zdravstvenog osiguranja kupovat ćemo u bankama

Dvije trećine hrvatskog tržišta osiguranja police su neživotnog osiguranja kao su što su autoosiguranje, osiguranje imovine od poplave, požara i elementarnih nepogoda, zdravstveno osiguranje, kasko, osiguranje kredita, jamstva i tako dalje.

Odluka skupštine

Dividenda HT-a sedam kuna po dionici

Glavna skupština HT-a prihvatila je u srijedu prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o isplati dividende od 7 kuna po dionici natpolovičnom većinom prisutnih glasova.

Analiza

Američke dionice ponovno rekordno visoko

U tijeku prošlog tjedna došlo je do interesantne divergencije kretanja cijena dionica u SAD-u i Europi. Naime, europske dionice su u drugom dijelu tjedna padale te u prosjeku izgubile 1-2% vrijednosti što se može vidjeti iz kretanja indeksa kao što su DAX i STOXX50, dok su američke dionice cijeli tjedan stabilno rasle te još jednom dosegnule rekordno visoke razine.

Novost iz Saxo Banke

Privatni ulagači prijedloge za trgovanje dobivaju putem live streama

Saxo Banka prva je investicijska tvrtka koja privatnim ulagačima nudi 'live stream' prijedloge za trgovanje. Stručnjaci i analitičari dostupni su ulagačima u stvarnom vremenu, a nova prilika ujedno je i daljnja demokratizacija na tržištu kapitala i uklanjanje razlika između takozvanih malih i institucionalnih trgovaca što je i glavni cilj te danske investicijske banke u proteklih više od 20 godina.

Dobri kvartalni rezultati

Investicijske banke povećale su prihode ali ne i zapošljavanje

Prihodi 10 najvećih investicijskih banaka u svijetu u prvom su kvartalu ove godine uvećani za devet posto na godišnjoj razini, na 44,9 milijardi dolara, no to se još nije pretočilo u veća zapošljavanja

Regionalno istraživanje

Što donosi brošura o porezima u Srednjoj i Istočnoj Europi 2015.?

Nedavno je međunarodna revizorska kuća Mazars objavila treće regionalno istraživanje o poreznim režimima zemalja Srednje i Istočne Europe (CEE) za ovu godinu. Cilj je pružiti investitorima pravovremene, precizne i ključne informacije o porezima u CEE zemljama i omogućiti im usporedbu različitih čimbenika konkurentnosti. Izdanje iz 2015. predstavlja pregled poreznog okruženja Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Grčke, Rusije, Ukrajine i zemalja bivše Jugoslavije. Izvještaj uključuje i tri baltičke zemlje i Albaniju.

Optimizam na financijskim tržištima

Dionice ponovno rekordno visoko!

Prethodnog tjedna na financijskim tržištima vladao je optimizam. Investitori su nastavili kapital prebacivati iz dolara u rizičnije valute kao što su euro, funta i australski dolar, ali i ulagati ga u dionice.

Analiza Erste Grupe

Privatna ulaganja ključna za vraćanje rasta u regiju, u Hrvatskoj ih koče razni problemi

Je li priča o ulaganjima u srednjoj i istočnoj Europi završena? Sudeći po smanjenom priljevu stranih ulaganja proteklih godina, reklo bi se da je tako. Međutim, nedavno istraživanje koje je provela Erste Group pokazuje da je oživljavanje privatnih ulaganja ključni čimbenik za vraćanje potencijala za rast u regiju, navodi se u novoj analizi Erste Grupe

Financijska tržišta

Očekuje nas buran tjedan: Hoće li euro nastaviti jačati u odnosu na dolar?

U prethodnom tjednu na financijskim tržištima došlo je do povećanja volatilnosti u odnosu na ostatak travnja. Euro je nastavio jačati u odnosu na američki dolar te se sada nalazi na razini na kojoj je posljednji put bio početkom ožujka.

Život gore, neživot dolje

Životna osiguranja guraju tržište

Domaći osiguravatelji mogu biti zadovoljni početkom godine. Promatramo li kretanje ukupne zaračunane premije u prva tri ovogodišnja mjeseca, u odnosu na isto vrijeme lani ima pozitivan predznak.

Zagrebačka burza

Hoće li se dioničari HT-a dogovoriti oko visine isplate dividende?

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobexa, a u fokusu investitora bit će skupština dioničara HT-a i poslovni rezultati kompanija za prvo tromjesečje.

Porasla cijena dionica nakon poslovnog izv...

Čista dobit Googlea u proteklom kvartalu dosegnula 3,6 milijardi dolara

Prihodi Googlea porasli su u prvom tromjesečju 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 17,2 milijarde dolara, jer je rast prihoda od oglašavanja znatno nadmašio negativan utjecaj visokog tečaja dolara i pada cijena oglašavanja.

Admiral Markets

Američki dolar slabi, no samo privremeno

Tijekom prošlog tjedna na većini financijskih tržišta došlo je do korekcije. Američki dolar je slabio u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderov Fight club u tijeku

TTIP je spas za hrvatsko gospodarstvo

TTIP je spas za hrvatsko gospodarstvo

ZA

Zdeslav Šantić

28%

PROTIV

Duje Prkut

72%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 28.svibnja 2015. 12:00