Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Promjena

Od 1. siječnja niže kamatne stope na kredite građanima

Od 1.1.2015. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS), priopćili su danas iz ove banke.

Analiza

Cijena nafte pala 30 posto, a što se događa sa švicarskim frankom?

Prošlog tjedna nije bilo mnogo važnih vijesti koje bi imale presudan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima pa su se investitori fokusirali na dugoročnija makroekonomska očekivanja o stanju globalnog gospodarstva. To je dovelo do različitog smjera kretanja vrijednosti pojedinih valuta, dionica i roba, stoji u analizi Admiral Marketsa.

Promo

Razmišljajte o autu – ne o kamatnim stopama!

S prvim danima studenog 2014. Splitska banka pokrenula je novu akciju za auto kredite kojom svojim klijentima nastoji još i više olakšati ne samo kupovinu, već i otplatu novog auta.

Stabilni izgledi

S&P zadržao rejtinge Zagrebačke banke i HBOR-a

Agencija Standard&Poor's (S&P) u četvrtak je objavila da je zadržala kreditne rejtinge Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), kao i stabilne izglede.

Fondovi

Imovina Erste Adriatic Bonda premašila 300 milijuna kuna

Šesnaest mjeseci od osnutka, Erste Adriatic Bond postao je najveći obveznički fond na hrvatskom tržištu te premašio 300 milijuna kuna imovine.

Deloitteovo istraživanje

Razina povjerenja private equity fondova i dalje visoka

Najnovije Deloitteovo istraživanje očekivanja i povjerenja private equity fondova u Srednjoj Europi pokazuje zadržavanje razmjerno visokog povjerenja u tržište i stabilnost gospodarskog okruženja.

Stres test

PBZ nema dodatnih zahtjeva za rezervacijama

U PBZ-u navode kako su iznimno zadovoljni uspješnim rezultatom koji je Privredna banka Zagreb (PBZ), kao članica Intesa Sanpaolo Grupe postigla u sklopu provedene sveobuhvatne analize i stres testa ECB-a.

Analiza

Najavljuje li pad vrijednosti njemačkih dionica moguću recesiju u Njemačkoj?

Prošli tjedan je došlo do smirivanja situacije na valutnom tržištu što je uobičajeno nakon velikih pomaka koji su se dogodili prethodnih mjeseci.

Burza

S početkom tjedna oporavlja se europsko tržište dionicama

Nakon izuzetnog lošeg proteklog tjedna, kada su i ostvareni najgori rezultati u zadnja dva mjeseca, cijene europskih dionica konačno su počele rasti. Jedan od razloga ovakovog laganog oporavka mogle bi biti i špekulacije investitora o dodatnim stimulansima Europske središnje banke. Stanje na američkom i azijskom tržištu, također se poboljšalo s početkom novog tjedna.

Zagrebčka burza

Malim ulagačima omogućeno lakše i jednostavnije trgovanje certifikatima

S ciljem olakšavanja pristupa trgovanju certifikatima na Zagrebačkoj burzi, malim ulagačima, odnosno retail klijentima, Erste&Steiermärkische Bank d.d. u razdoblju do 31.1.2015. na sve certifikate s temeljnom imovinom E-mini futures (S&P500) i zlato smanjuje tzv. spread, odnosno raspon između cijene kupnje i prodaje koje na Zagrebačkoj burzi izlaže specijalist (market maker).

4. godišnjica

Arena Centar proslavila rođendan uz suradnju s Profesorom Baltazarom

Arena Centar je za svoj 4.rođendan predstavila projekt ′Posjeti Profesora Baltazara ′. Cilj je današnju djecu upoznati s ovim autentičnim hrvatskim kulturnim proizvodom kreiranim još 1967.godine, a njihove roditelje podsjetiti na njihovo djetinjstvo i mladost.

Erste analitičari

AD Plastik pod pozitivnim utjecajem oporavka EU tržišta automobila

Erste analitičari blago su povisili ciljanu cijenu za dionicu AD Plastika sa 121 kune na 130 kuna, no i dalje zadržavaju preporuku držati.

Analiza

Slabljenje japanskog jena dovest će do većeg izvoza iz te zemlje

Japanski jen je u petak oslabio dodatnih 3% u odnosu na sve ostale najtrgovanije svjetske valute te nastavio trend slabljenja koji traje već dvije godine. Od jeseni 2012. godine do danas japanska valuta je u odnosu na američki dolar oslabila 30%, a u odnosu na euro čak 34%!

Banke

Samo PBZ u potpunosti udovoljava kriterijima ECB-a

Iako su insajderske glasine govorile kako tri od četiri banke obuhvaćene testovima kvalitete imovine Europske središnje banke (ECB) moraju izdvojiti još kapitala za rezervacije, čini se da je i na istoku sve O. K.

Pad cijene dionice

Unatoč snažnom rastu prihoda, gubitak Twittera povećan

Twitter je u ponedjeljak izvijestio o snažnom rastu prihoda i broja korisnika u proteklom tromjesečju, no pritom je angažman korisnika smanjen, dok je gubitak povećan, pa je cijena dionice te društvene mreže oštro pala.

Analiza

Financijska tržišta se smiruju, no hoće li to potrajati?

Prošlog tjedna došlo je do smirivanja na financijskim tržištima. Na valutnom tržištu (Forexu) američki dolar je prestao jačati te su ostale valute nadoknadile dio vrijednosti izgubljene u prethodnim mjesecima.

3,8 milijardi dolara

Samsung očekuje 60 posto manju dobit u trećem tromjesečju

Operativna dobit Samsung Electronicsa iznosit će u trećem tromjesečju oko 3,8 milijardi dolara, što je gotovo 60 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu i najmanje u više od tri godine, jer su marže tog južnokorejskog diva pod pritiskom konkurenata na tržištu pametnih telefona.

Gospodarstvo u dobroj formi

Dolar tako dugo nije jačao još od 1971. godine

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, rekordnog 12. zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada koji pokazuju da je gospodarstvo u dobroj formi.

1 komentara
Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Cijene nekretnina više neće padati

Cijene nekretnina više neće padati

ZA

Vedrana Likan

21%

PROTIV

Boro Vujović

79%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 27.studenoga 2014. 12:00