Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Tržišne prognoze

Njemačke dionice mogle bi biti najbolja investicija u 2015.

Posljednjih nekoliko mjeseci sva financijska tržišta neuobičajeno su aktivna, cijene dionica dosežu najviše razine u povijesti, nafti se vrijednost prepolovila, a čak i valute kojima se inače vrijednost jako sporo mijenja, u zadnje vrijeme imaju ogromne pomake kakvi se nisu dogodili godinama, poručuju iz Admiral Marketsa.

Javna ponuda

ZB Invest uvodi četiri nova fonda

Iz ZB Investa su odlučili svoju ponudu proširiti novim, kako ističu s obzirom na strategiju ulaganja jedinstvenim fondovima u Hrvatskoj: ZB Future 2025, ZB Future 2030, ZB Future 2040 i ZB Future 2055.

Admiral Markets

Slijedi li u četvrtak novi udar švicarskog franka?

Financijska tržišta još se nisu smirila od šoka koji je uslijedio nakon objave Švicarske centralne banke u četvrtak, a već se sprema novi događaj koji bi mogao uzdrmati financijska tržišta. U četvrtak 22. siječnja održat će se važan sastanak guvernera Europske centralne banke nakon kojeg bi ponovno moglo doći do naglih pomaka tečaja eura u odnosu na švicarski franak pa zbog toga i kune u odnosu na franak.

Pomaci u cijenama

U samo mjesec dana dolar ojačao 5 posto, a cijena nafte pala dodatnih 17 posto

Kraj 2014. i početak 2015. godine na financijskim tržištima bio je iznimno buran. Na gotovo svim tržištima došlo je do iznadprosječno velikih pomaka u cijenama. Najinteresantniji pomaci dogodili su se na valutnom tržištu i na tržištu energenata.

20 milijuna eura

EIB povećava podršku hrvatskim poduzećima kroz suradnju s PBZ-om

Europska investicijska banka (EIB) zaključila je s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) Ugovor o kreditu u iznosu od 20 milijuna eura koji je namijenjen financiranju projekata koje provode mala i srednja poduzeća (SME) te srednje kapitalizirana poduzeća (Mid-cap companies). Kredit je odobren u okviru EU Programa kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva i Mid-cap poduzeća.

Predviđanja

Kako će se u 2015. kretati cijena nafte, zlata, dionica, valuta?

Na financijskim tržištima 2014. godina bila je iznimno interesantna. Američki dolar je nakon nekoliko godina prestao slabiti i naglo ojačao u odnosu na sve ostale valute, cijena nafte se prepolovila, a dionice na razvijenim tržištima su gotovo cijelu godinu dosezale rekordno visoke vrijednosti.

2014.

Događaji koji su obilježili godinu na Ljubljanskoj burzi

Događaje na Ljubljanskoj burzi ove je godine obilježio rast prometa i tečajeva, a stručnjaci navode da je tome najviše poticaja dala započeta privatizacija državnih tvrtki, te prodaja velikih kompanija kao što su Mercator i Aerodrom Ljubljana.

Erste banka

Od 1. siječnja 2015. niže kamatne stope na postojeće kredite

Nakon usklađenja promjenjivih kamatnih stopa s novim vrijednostima referentnih stopa, od 1.1.2015. u Erste banci vrijedit će nove, nešto povoljnije, kamate na postojeće kredite, priopćili su danas iz ove banke. Tako će kamatne stope na kredite s valutnom klauzulom u eurima s promjenjivom kamatnom stopom, zaključene prije 9.1.2013. biti niže za 0,22 postotnih bodova, a na kredite u kunama niže za 0,14 p.b.

Analiza

FED ponovno iznenadio tržišta, ruska intervencija zasad uspješna

Prošlog tjedna održan je posljednji u nizu sastanaka guvernera američke centralne banke (FED) na kojem je odlučeno da će referentne kamatne stope i dalje ostati praktički na nuli, ali centralna banka će ih vjerojatno početi dizati u 2014. godini.

Aktivnije na burzi

Novi Liderov Fight club: Može li se uskoro očekivati novi val IPO-ova?

U ovotjednom Fight clubu povodom prve inicijalne javne ponude (IPO) dionica tvrtke Tankerska Next Generation (TNG) koja je prekinula sedam godina dugu sušu IPO-ova na Zagrebačkoj burzi, zapitali smo se je li to najava buđenja domaćeg tržišta kapitala i hoće li probijanje leda od strane TNG-a pokrenuti novi val uvrštavanja kompanija na burzu.

Kako do stabilizacije tržišta?

Švicarska središnja banka: Spremni smo intervenirati na valutnim tržištima

Švicarska središnja banka (SNB) spremna je intervenirati na valutnim tržištima kako bi dodatno olabavila monetarnu politiku, a do stabilizacije tržišta proći će još neko vrijeme, kazao je u utorak Jean-Pierre Danthine, potpredsjednik banke.

Tečaj porastao na 7,36 kuna za franak

Švicarac skočio 30 posto, Udruga Franak traži hitan sastanak s ministrom Lalovcem

Središnja banka Švicarske danas je objavila kako odustaje od trogodišnje politike održavanja franka na minimalnom nivou, što je sprječavalo pad eura ispod 1,2 švicarska franka.

Tečaj

Je li štednja u eurima sigurna?

Euro ne prestaje slabiti u odnosu na američki dolar. Na globalnom deviznom tržištu (Forexu), euro je u odnosu na američki dolar od početka godine oslabio dodatnih 3%, te nastavio veliki trend slabljenja iz prethodne godine.

Ispod 1,20 dolara

Euro pao na najnižu razinu u devet godina

Tečaj eura u ponedjeljak je na međunarodnim deviznim tržištima potonuo na najnižu razinu prema dolaru u gotovo devet godina, jer ulagači očekuju da će stopa inflacije u eurozoni skliznuti u negativno područje, a što bi, uz politička previranja u Grčkoj, moglo primorati Europsku središnju banku (ECB) na kvantitativno ublažavanje monetarne politike.

Nakon sjajne zabave u 2014.

Slijedi li mamurluk na Wall Streetu?

Nakon snažnog rasta cijena dionica u 2014., nova bi godina na Wall Streetu mogla biti znatno teža jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike u SAD-u i jer bi zarade kompanija mogle rasti sporo zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava.

Analiza

Domaće dionice u 2014. ponovno pale

Još jedna godina je na izmaku i vrijeme je za podvlačenje crte i donošenje odluke o tome je li godina bila dobra ili loša.

Poslovna Hrvatska 2015.

Tržište kapitala iluzorno čeka državne dionice

Dragi investitori, čujte i počujte! Država se odlučila malo aktivnije angažirati na domaćem tržištu kapitala. Prema planu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u 2015. godini investitori na burzi mogu očekivati dionice u vrijednosti od čak 670 milijuna kuna. Toliko, naime, vrijedi portfelj čitavog niza vrijednosnih papira u vlasništvu države kojega se želi riješiti.

Crna prognoza

Alen Kovač: U 2015. pad BDP-a od 0,5 posto

U 2015. godini očekuje se pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5% na godišnjoj razini, zaključak je najnovije kvartalne analize makroekonomskih trendova pod nazivom „Recesija se nastavlja, uz pogoršanje profila rizika“, koju potpisuje Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Uskoro se može očekivati novi val IPO-ova na burzi

Uskoro se može očekivati novi val IPO-ova na burzi

ZA

Ivana Gažić

49%

PROTIV

Iztok Likar

51%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 5.veljače 2015. 12:00