Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Crna prognoza

Alen Kovač: U 2015. pad BDP-a od 0,5 posto

U 2015. godini očekuje se pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5% na godišnjoj razini, zaključak je najnovije kvartalne analize makroekonomskih trendova pod nazivom „Recesija se nastavlja, uz pogoršanje profila rizika“, koju potpisuje Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke.

Tržište novca

Švicarci žele oslabiti valutu, a Rusi ojačati

Ovaj tjedan je na svim financijskim tržištima, a pogotovo na valutnom (Forex) tržištu, bio iznimno interesantan. Dogodilo se nekoliko važnih događaja koji su doveli do novih naglih pomaka vrijednosti valuta, dionica i ostalih financijskih instrumenata.

Mogu li banke izdržati novi udar?

HUB: Nastavak krize mogao bi dodatno povećati udio loših kredita

Hrvatska je po omjeru tzv. loših u ukupnim kreditima od 17,24 posto krajem rujna još uvijek razmjerno daleko od država s najvećim omjerima loših kredita, višim od 20 posto, no daljnje trajanje krize i taj omjer ne bi učinilo nedostižnim, procjenjuje se u publikaciji Hrvatske udruge banaka (HUB) "HUB Pregled", uz napomenu da hrvatske banke ipak imaju dovoljno kapitalnih rezervi da izdrže i takav udar.

Analiza

Cijena zlata i nafte i dalje pada

Na referendumu Švicarci su sa 77% glasova odbacili inicijativu da se Švicarskoj centralnoj banci (SNB) naredi da značajno poveća stupanj pokrića švicarske valute u zlatu, radi čega je tečaj CHF blago oslabio te se odmaknuo od razine koju je centralna banka obećala braniti. Trenutni tečaj EUR/CHF na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,2027.

Tjedna analiza

PBZ analitičari: rast 'loših' kredita će se nastaviti

Postupan rast udjela 'loših' kreditnih plasmana, odnosno djelomično nadoknadivih ili potpuno nenadoknadivih kredita u ukupnim kreditima hrvatskih kreditnih institucija nastavio se i u trećem tromjesečju ove godine, a za očekivati je da će se njihov rast nastaviti do kraja ove godine, kao i u tijekom slijedeće godine, ocjenjuju analitičari Privredne banka Zagreb (PBZ).

Zagrebčka burza

Malim ulagačima omogućeno lakše i jednostavnije trgovanje certifikatima

S ciljem olakšavanja pristupa trgovanju certifikatima na Zagrebačkoj burzi, malim ulagačima, odnosno retail klijentima, Erste&Steiermärkische Bank d.d. u razdoblju do 31.1.2015. na sve certifikate s temeljnom imovinom E-mini futures (S&P500) i zlato smanjuje tzv. spread, odnosno raspon između cijene kupnje i prodaje koje na Zagrebačkoj burzi izlaže specijalist (market maker).

4. godišnjica

Arena Centar proslavila rođendan uz suradnju s Profesorom Baltazarom

Arena Centar je za svoj 4.rođendan predstavila projekt ′Posjeti Profesora Baltazara ′. Cilj je današnju djecu upoznati s ovim autentičnim hrvatskim kulturnim proizvodom kreiranim još 1967.godine, a njihove roditelje podsjetiti na njihovo djetinjstvo i mladost.

Erste analitičari

AD Plastik pod pozitivnim utjecajem oporavka EU tržišta automobila

Erste analitičari blago su povisili ciljanu cijenu za dionicu AD Plastika sa 121 kune na 130 kuna, no i dalje zadržavaju preporuku držati.

Analiza

Slabljenje japanskog jena dovest će do većeg izvoza iz te zemlje

Japanski jen je u petak oslabio dodatnih 3% u odnosu na sve ostale najtrgovanije svjetske valute te nastavio trend slabljenja koji traje već dvije godine. Od jeseni 2012. godine do danas japanska valuta je u odnosu na američki dolar oslabila 30%, a u odnosu na euro čak 34%!

Poslovna Hrvatska 2015.

Tržište kapitala iluzorno čeka državne dionice

Dragi investitori, čujte i počujte! Država se odlučila malo aktivnije angažirati na domaćem tržištu kapitala.

Admiral Markets

Dolar se smiruje dok ruska rublja ne prestaje slabiti

Prošlog tjedna je na većini financijskih tržišta došlo do blage korekcije. Većina valuta je nadoknadila dio izgubljene vrijednosti u odnosu na američki dolar te se trenutno nalazi na približno istoj razini kao na početku mjeseca. Trenutni tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,2435 što je približno 1,50% iznad razine s početka prošlog tjedna.

ZSE

Valamar Adria dionica je godine

Dionica Valamar Adrije je dionica godine. Prema izboru javnosti putem on line ankete, dionica Valamar Adrije najbolja je vrijednosnica u 2014. godini.

Tečaj

Euro nastavlja slabiti, dionice i dalje rastu

Nakon blagog oporavka tečaja eura početkom prošlog tjedna, u petak je ponovno došlo do naglog pada.

Promjena

Od 1. siječnja niže kamatne stope na kredite građanima

Od 1.1.2015. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS), priopćili su danas iz ove banke.

Analiza

Cijena nafte pala 30 posto, a što se događa sa švicarskim frankom?

Prošlog tjedna nije bilo mnogo važnih vijesti koje bi imale presudan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima pa su se investitori fokusirali na dugoročnija makroekonomska očekivanja o stanju globalnog gospodarstva. To je dovelo do različitog smjera kretanja vrijednosti pojedinih valuta, dionica i roba, stoji u analizi Admiral Marketsa.

Promo

Razmišljajte o autu – ne o kamatnim stopama!

S prvim danima studenog 2014. Splitska banka pokrenula je novu akciju za auto kredite kojom svojim klijentima nastoji još i više olakšati ne samo kupovinu, već i otplatu novog auta.

Stabilni izgledi

S&P zadržao rejtinge Zagrebačke banke i HBOR-a

Agencija Standard&Poor's (S&P) u četvrtak je objavila da je zadržala kreditne rejtinge Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), kao i stabilne izglede.

Fondovi

Imovina Erste Adriatic Bonda premašila 300 milijuna kuna

Šesnaest mjeseci od osnutka, Erste Adriatic Bond postao je najveći obveznički fond na hrvatskom tržištu te premašio 300 milijuna kuna imovine.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Uporabu službenih automobila treba bolje urediti

Uporabu službenih automobila treba bolje urediti

ZA

Vladimir Ferdelji

40%

PROTIV

Marijan Banelli

60%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 25.prosinca 2014. 12:00