Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Porasla cijena dionica nakon poslovnog izv...

Čista dobit Googlea u proteklom kvartalu dosegnula 3,6 milijardi dolara

Prihodi Googlea porasli su u prvom tromjesečju 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 17,2 milijarde dolara, jer je rast prihoda od oglašavanja znatno nadmašio negativan utjecaj visokog tečaja dolara i pada cijena oglašavanja.

Admiral Markets

Američki dolar slabi, no samo privremeno

Tijekom prošlog tjedna na većini financijskih tržišta došlo je do korekcije. Američki dolar je slabio u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta.

Skok od 28 posto u mjesec dana

Zašto raste cijena nafte i što nam predstoji u (bliskoj) budućnosti?

Posljednjih mjesec dana cijena nafte naglo raste. U trenutku pisanja analize, cijena barela WTI nafte na platformama Admiral Marketsa iznosi 57,20 dolara što je čak 28 posto iznad cijene od prije mjesec dana, kada je barel koštao 44,45 dolara.

U novom broju Lidera

Sporni propis - Banke ne daju kredite zbog prevelikih rezervacija

Banke trenutačno plivaju u rekordnoj likvidnosti. Guverner HNB-a Boris Vujčić na državnoj je dalekovidnici ustvrdio da je sadašnji višak 'težak' deset milijardi kuna i sve te puste milijarde banke su iskrcale u HNB, gdje ih drže za – nula posto kamata!

Buđenje tržišta kapitala

Investicijski fondovi grabe prinos od 20 posto

Je li vrijeme za ulaganje novca na tržište kapitala? Kupiti dionice ili udjele u fondovima? Kako uložiti? U što? Komu povjeriti svoj novac? Ovo su neka od vječnih pitanja koja si postavljaju investitori, pogotovo mali ulagači. Čak i ako dobiju odgovore, ostaje tračak sumnje i pitanje: ‘Ali što ako...?’

1 komentara
Gospodarski problemi

Američki dolar postat će jači od eura

Prije nekoliko dana MMF je objavio izvješće o globalnim deviznim rezervama u zadnjem kvartalu 2014. godine iz kojeg se može vidjeti u što ulažu centralne banke, najveći i najvažniji sudionici na financijskim tržištima. Ukupni iznos deviznih rezervi u Q4 2014. iznosio je 11,60 bilijuna američkih dolara, što je nešto manje od 11,77 bilijuna koliko su ukupne devizne rezerve iznosile u Q3 2014. godine.

Slabljenje eura

Očekuje li nas smirivanje situacije na financijskim tržištima?

Budući da je u mnogim zemljama petak pred Uskrs neradni dan, a mnogi investitori radi blagdana uzimaju slobodne dane, cijeli tjedan na financijskim tržištima je tradicionalno miran. Zbog toga će promjene vrijednosti dionica, valuta i sirovina vjerojatno biti nešto manje od uobičajenih.

Burze

Dionički indeksi i dalje rekordno visoko

Ulaganje u dionice može biti iznimno profitabilno, te se barem kada su u pitanju razvijena tržišta, pokazalo kao dugoročno najisplativiji oblik ulaganja. No, takav oblik ulaganja nosi i značajan rizik, jer čak i najveće kompanije mogu pasti u financijske probleme zbog čega im cijena dionice značajno padne. Taj rizik se može značajno smanjiti ulaganjem u dioničke indekse koji se na mnogim tržištima trenutno nalaze na najvišim razinama u povijesti.

Tržište kapitala

Tržište očekuje daljnji pad cijene zlata

Zlato je ponovno zastranilo u negativnu zonu, iako je početak godine obećavao oporavak, nakon dugotrajnog niza pada vrijednosti od prošlog vrhunca 2011. godine

Novost iz Saxo Banke

Privatni ulagači prijedloge za trgovanje dobivaju putem live streama

Saxo Banka prva je investicijska tvrtka koja privatnim ulagačima nudi 'live stream' prijedloge za trgovanje. Stručnjaci i analitičari dostupni su ulagačima u stvarnom vremenu, a nova prilika ujedno je i daljnja demokratizacija na tržištu kapitala i uklanjanje razlika između takozvanih malih i institucionalnih trgovaca što je i glavni cilj te danske investicijske banke u proteklih više od 20 godina.

Podaci HNB-a

Zaduženost države i dalje raste, a kompanija pada

Vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila je krajem veljače 286 milijardi kuna, povećavši se i na mjesečnoj i na godišnjoj razini ponajviše zbog slabljenja tečaja kune prema euru i švicarskom franku, pri čemu zaduženost države i dalje raste, a kompanija pada, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Top of the funds

Allianz Invest najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima

Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima Hrvatske gospodarske komore proglasilo je Allianz Invest najboljim društvom za upravljanjem investicijskim fondom, te je dodijelilo još pet nagrada.

Tržište novca

Dolar ponovo raste te je blizu najviše razine u zadnjih 12 godina

Nakon nekoliko tjedana predaha, američki dolar ponovno počinje naglo jačati u odnosu na sve ostale svjetske valute. U prošlom tjednu u odnosu na euro ojačao je 4% te se sada ponovno nalazi vrlo blizu najviše razine u posljednjih 12 godina.

Zagrebačka burza

U pripremi dodjeljivanje oznake LEI

Zagrebačka burza, na čijem je čelu Ivana Gažić, uskoro će početi dodjeljivati identifikacijsku oznaku LEI (engl. legal entity identifier).

M&A trendovi

Broj spajanja i preuzimanja pada u regiji, ali raste u Hrvatskoj

Prema zadnjoj analizi trendova spajanja i preuzimanja (M&A od Mergers And Acquisitions) koju revizorsko-konzultantska tvrtka EY tradicionalno provodi na polugodišnjoj i godišnjoj razini, procijenjena vrijednost svih spajanja i preuzimanja u središnjoj i jugoistočnoj Europi (SJIE) u 2014. godini pala je u odnosu na 2013. za 2,4 posto, dok je ukupni broj transakcija manji za 16,9 posto. S druge strane u Hrvatskoj su se brojke povećale u obje kategorije.

Tržište novca

Hoće li dolar privremeno oslabiti?

U tijeku prošlog tjedna američki dolar je nakon dugog perioda neprestanog jačanja, napokon počeo slabiti te u odnosu na euro izgubio više od 3% vrijednosti. U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa tečaj EUR/USD iznosi 1,0800.

U srijedu

Slijede li nove nagle promjene tečaja dolara?

Valutno tržište već je mjesecima neuobičajeno aktivno. Nakon naglog jačanja švicarskog franka u siječnju, u fokusu se našao američki dolar koji je u posljednjih godinu dana u odnosu na euro ojačao za više od 20%. U trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,05410 i nalazi se na najnižoj razini u posljednjih 12 godina. Iako je ova promjena tečaja već sada jedna od najvećih otkako je euro uveden, čini se da trenutni trend još nije završen.

Tržište novca

Euro ne prestaje slabiti, dok dolar dosiže najviše razine od 2003. godine

Nakon gotovo mjesec dana relativno stabilnog tečaja, euro je nastavio slabiti u odnosu na većinu svjetskih valuta, a pogotovo u odnosu na američki dolar. U trenutku pisanja analize, na platformama hrvatske online FX brokerske kuće Admiral Marketsa tečaj EUR/USD iznosi 1,0970. Posljednji put dolar je bio ovako jak davne 2003. godine.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderov Fight club u tijeku

Litra benzina uskoro će premašiti 11 kuna

Litra benzina uskoro će premašiti 11 kuna

ZA

Jasminko Umičević

35%

PROTIV

Branko Poljak

65%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 30.travnja 2015. 12:00