Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Robna tržišta

Zlato i srebro nastavljaju s dobicima zbog globalnih gospodarskih trendova

Energenti i poljoprivredni proizvodi popravili su bilance ulagača na robnim tržištima, nasuprot ostvarenih minusa s cijenama plemenitih i industrijskih metala. Prosječni dobici ipak su manji no što su se postizali u prva četiri mjeseca ove godine. Za pluseve do početka svibnja najzaslužniji je slabi dolar, ali je valuta SAD-a početkom svibnja dosegla najnižu razinu u godinu dana prema Bloombergovom indeksu dolara koji ga prati u odnosu na košaricu deset vodećih valuta. Zadnjih desetak dana, valuta se ipak oporavila i time pomogla trgovanju robama denominiranim u dolaru, komentira Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

"Top of the Funds"

Dodijeljene nagrade: Ovo su najbolji investicijski fondovi u 2015. godini

Investicijski fondovi PBZ Euro novčani i Novčani, Capital One, Allianz Portfolio i Fima Equity dobitnici su nagrada Udruženja za upravljanje investicijskim fondovima Hrvatske gospodarske komore za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom u 2015. godini "Top of the Funds", dok je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima proglašen PBZ Invest.

Saxo banka

Dionice Applea i Facebooka najpopularnije u CEE regiji

Facebook je jedna od najpopularnijih aplikacija na pametnim telefonima, ali i najpoželjniji dodatak u portfeljima ulagača. Naime, ta je društvena mreža globalno najpopularnija dionica među ulagačima Saxo banke, danske investicijske kuće, u prvom kvartalu ove godine. I to bez obzira što je početak godine bio vrlo stresan za brojne tvrtke izlistane na burzama, s pojedinim sektorima koji su imali razdoblje mahnite rasprodaje te je stoga indeks European Stoxx-600 zabilježio najgori kvartal od 2009. godine. Ulaskom u drugi kvartal, financijski sektor i dionice tvrtki s robom uske potrošnje vrijedne su pažnje ulagača, a ponajviše odskaču Amazon i PayPal kao dionice koje će vjerojatno nadmašiti očekivanja, smatraju analitičari Saxo banke.

Nadaju se rastu

Leasing-scena u silaznoj putanji

Iako se u Hrvatskoj njime i nije pretjerano koristilo, povratni zakup – najam ili ‘sale and lease back’ leasing, već nekoliko godina u silaznoj je putanji. Riječ je o obliku leasinga u kojem primatelj leasinga prodaje imovinu davatelju leasinga, nakon čega davatelj s njim sklapa leasing za taj predmet. Na taj način dugotrajna imovina postaje novac, a takav oblik financiranja upotrebljavaju najviše poduzetnici, uglavnom za strojeve i opremu.

Analiza Saxo banke

Globalni višak ponude sirove nafte ključni je problem za cijenu "crnog zlata"

Robna tržišta konačno pokazuju znakove života, nakon brutalne rasprodaje u proteklih par godina. Tijekom prvog kvartala Bloomberg Commodity Index pao je na vrijednost koju je zadnji put imao prije 17 godina, a mnoge ključne sirovine borile su se s prevelikom ponudom i padanjem potražnje.

Analiza Saxo banke

Špekulanti kupuju jeftinu naftu i čekaju globalni rast cijena

Cijena nafte ponovno je počela padati i postavlja se pitanje je li oporavak na naftnim tržištima došao prebrzo jer je očito da fundamenti ne podupiru pozitivan smjer u kojem je krenula cijena crnog zlata.

Saxo Banka

'Helikopter novac' sljedeći je potez ECB-a

Euro zona zapela je u predugom razdoblju niske inflacije koja je stvorila minimalni gospodarski napredak i to unatoč svim izvanrednim mjerama Europske središnje banke (ECB). Došli smo već do toga da se razmišlja mogu li uplate novca direktno na račune kućanstava unijeti toliko nužnu promjenu i potaknuti povjerenje građana u bolju budućnost, ističe Christopher Dembik, ekonomist Saxo Banke, i pojašnjava što bi taj koncept takozvanog helikopter novca značio za euro zonu.

Poravnanje rejtinga s državom

Moody's smanjio rejting HBOR-a na Ba2, izgledi negativni

Agencija Moody's snizila je u ponedjeljak kreditni rejting Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u stranoj valuti s Ba1 na Ba2 i zadržala negativne izglede, nakon što je u petak smanjila rejting Hrvatske.

Tržište novca

Vlasnik njujorške burze razmišlja o ponudi za londonsku burzu

Američka kompanija u čijem je vlasništvu New York Stock Exchange objavila je u utorak da razmišlja o ponudi za London Stock Exchange koji već pregovara o spajanju s Deutsche Boerseom.

Po repo stopi od 0,50 posto

HNB bankama plasirala 100 milijuna kuna

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 100 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a.

Financiranje

Put za oslobađanje novca

U godinu dana, koliko traje suradnja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i leasing-kuća u financiranju nabave opreme, sklopljeno je više od 1200 ugovora s poduzećima čija je vrijednost 372 milijuna kuna. Ta bi brojka možda bila i veća da je iskorištenost fondova Europske unije bolja, no u HBOR-u smatraju da je to dobar početak i pokazatelj da su poduzeća zainteresirana za tu vrstu financiranja.

Politika je na redu za odgovor

Mirovinci mogu upumpati 25,2 milijarde kuna u gospodarstvo

Četiri obvezna mirovinska fonda najveći su i najjači institucionalni investitori u Hrvatskoj. Činjenica. Sudjeluju u najvećim dokapitalizacijama na domaćem tržištu kapitala. Činjenica. Jedni su od najvećih ulagača u hrvatske obveznice koje se izdaju unutar naših granica. Činjenica. Imaju potencijal uložiti u masu projekata i sudjelovati u pokretanju hrvatskoga gospodarstva. Činjenica. No imaju li što kupovati i u što ulagati?

Ne posluju loše

Faktoringaši padaju da bi rasli

Tržište prodaje nedospjelih potraživanja (faktoring) lani je nakon pet godina doživjelo pad obujma transakcija za sedam posto, a ukupno su prihodi pali na 409 milijuna kuna, što je za 17 posto manje nego u 2014. Osim toga pala je i ukupna vrijednost bilance za 15,6 posto, a prestale su raditi čak četiri faktorinške tvrtke i sad ih je ukupno 13, pa je pitanje što se događa.

Širenje

I Kentbank kreće po štediše u Njemačku, ali i Austriju

Prvi puta od kada je sredinom 2011. godine turski Eksen Holding (Süzer Group) kupio Banku brod, u međuvremenu ju preimenovala u Kentbanku te u četiri navrata dokapitalizirala s ukupno 30 milijuna eura, banka je poslovala s pozitivnim rezultatom.

Trgovanje vrijednosnim papirima

Platforma za trgovanje vrijednosnicama SEE Link postala operativnom

SEE Link, regionalna platforma za trgovanje vrijednosnim papirima koju su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza, postala je u potpunosti operativna, priopćeno je u utorak sa Zagrebačke burze.

Tržište kapitala

Na Wall Streetu cijene dionica turističkog sektora u minusu nakon terorističkih napada u Bruxellesu

Od 10 sektora S&P 500 indeksa, jučer ih je sedam izgubilo na vrijednosti, dok je najviše porastao, 0,9 posto, zdravstveni sektor. S druge strane, najviše su pale cijene dionica kompanija povezanih s turizmom. Dow Jones indeks tog sektora skliznuo je 0,7 posto

Traže nove ulagače

Mađarska burza novom strategijom pomaže vladi potaknuti gospodarstvo

Budimpeštanska burza (BSE) usvojila je novu strategiju kojom želi potaknuti uvrštavanje novih dionica u kotaciju i privući nove ulagače, pomažući pritom vladi da potakne gospodarski rast.

Obilje jeftinog novca

U što ulagati dok su kamate blizu nule?

Obilje jeftinog novca u svijetu navodi ulagače na preuzimanje dosad nezapamćenih rizika u cilju ostvarivanja prinosa u okruženju kamatnih stopa nadomak nuli, uvedenih nakon početka financijske krize 2007. godine na potezu od SAD-a do eurozone.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Tomislav Karamarko treba dati ostavku

Tomislav Karamarko treba dati ostavku

ZA

Gordan Maras

3%

PROTIV

Josip Đakić

97%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 25.svibnja 2016. 12:00