Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Tržište novca

Švicarski franak slabi, a američki dolar jača!

Kada je u pitanju valutno tržište, veljača je bila mnogo mirniji mjesec nego siječanj, no ipak se dogodilo nekoliko interesantnih pomaka.

Vječna dilema

Što donosi veću zaradu - zlato ili dionice?

Prije nekoliko godina najpopularnije ulaganje u cijelom svijetu je preko noći postalo ulaganje u zlato. Cijena mu je u samo nekoliko godina porasla nekoliko puta te su mnogi špekulanti ali i vlasnici starog nakita i dukata u vrijeme krize ostvarili iznadprosječan prinos.

MetaStock

Softver najvećih svjetskih tradera dostupan i u Hrvatskoj

Najpoznatiji američki traderski softver MetaStock odnedavno je dostupan i na našem tržištu, a domaćim traderima pruža informacije s kakvima raspolažu najveće svjetske kuće poput Thomson Reutersa. MetaStock služi za analizu grafikona u trgovanju na svim svjetskim tržištima kapitala koji uključuju dionice, opcije, forex, indekse, robe, eminise i još mnogo toga, a za hrvatsko je tržište osobito zanimljiv jer se u njemu, za razliku od drugih softvera, može analizirati i Zagrebačka burza.

Oscilacije

Alibaba - najgora dionica, ali vrijedna ulaganja

Od 81 globalnih dionica s tržišnom vrijednošću većom od 100 milijardi dolara, Alibaba je u kategoriji najgore dionice za 2014. godinu.

Na korak od neinvesticijskog rejtinga

Moody's snizio rejting Raiffeisen Bank Internationala

Agencija Moody's snizila je rejting austrijske banke Raiffeisen Bank International (RBI) za dugoročno zaduživanje s 'Baa1' na 'Baa2', navodeći kao razlog rizike na ključnim bančinim tržištima u srednjoj i istočnoj Europi ali i jačanje švicarskog franka koje poskupljuje povrat odgovarajućih kredita.

Analiza

Ima li kraja padu eura?

Euro posljednjih nekoliko mjeseci nezadrživo pada. Koliko će se još ovaj trend nastaviti? Postoji pet glavnih uzroka padanju vrijednosti eura. Prvi uzrok je generalno loše stanje ekonomija zemalja eurozone,iako su performanse nekih članica eurozone iznimno dobre, mnoge se još uvijek nisu u potpunosti oporavile od posljedica recesije. Takvo stanje stvara snažan pritisak na daljnje padanje vrijednosti eura, poručuju iz Admiral Marketsa.

Prilika s istoka

Je li došlo vrijeme za kupovinu japanskog jena?

U posljednjih nekoliko godina japanski jen je bio valuta koja je najviše gubila na vrijednosti - barem kada su u pitanju najtrgovanije valute na svijetu. Japanska valuta je u zadnje tri godine u odnosu na euro izgubila približno 30% vrijednosti, a u odnosu na američki dolar čak 37%, piše u analizi Admiral Marketsa.

Analiza

Koliki zapravo prinos nude kompanije koje igraju na dividendu?

Iako je tržišna vrijednosti mnogih dionica sa ZSE-a u odnosu na 2009. godinu u velikom minusu, dionice kompanija koje redovito isplaćuju dividendu ulagačima su donijele solidan prinos, pišu analitičari iCapitala.

Prijedlog Uprave i Nadzornog odbora

PBZ u travnju isplaćuje dividendu od 27 kuna po dionici

Dioničarima Privredne banka Zagreb (PBZ) u travnju bi, prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora banke, trebala biti isplaćena dividenda u iznosu od 27 kuna po dionici, objavljeno je u ponedjeljak iz PBZ-a.

Nema poticaja

Crobex izgubio sve dobitke od početka godine

Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks oslabio drugi tjedan zaredom, izgubivši sve dobitke od početka godine, jer ni sa fundamentalnog ni sa tehničkog aspekta tržište nema poticaja

Zagrebačka burza

Crobexi u crvenom drugi tjedan zaredom

Na Zagrebačkoj se burzi u petak ne očekuju znatnije oscilacije Crobexa, koji bi i ovoga tjedna, drugoga zaredom, mogao završiti u minusu, jer i dalje nema poticajnih gospodarskih vijesti

Tržište novca

Je li euro u prekratkom roku previše oslabio?

Financijska tržišta u pravilu burno reagiraju na sve značajnije političke i ekonomske vijesti no zadnjih tjedana reakcija je izostala što ukazuje da su neki od postojećih trendova iscrpljeni.

Trgovanje na deviznom tržištu

HNB intervencijom spriječila slabljenje kune prema euru

Hrvatska narodna banka intervenirala je u petak na deviznom tržištu prodavši bankama 172,7 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,715910 kuna za jedan euro, čime je od banaka povukla više od 1,33 milijardi kuna.

Promjena tečaja

Britanska funta najjača u sedam godina!

U posljednjih godinu dana došlo je do velikih promjena tečajeva mnogih valuta. Euro, japanski jen i ruski rubalj značajno su oslabili dok su američki dolar i švicarski franak naglo ojačali. U takvoj situaciji na britansku funtu nitko nije obraćao pažnju, no ni ova valuta nije mirovala nego je u odnosnu na euro u zadnjih 12 mjeseci ojačala čak 12% i nalazi se na najvišoj razini u posljednjih 7 godina.

Investicijski fondovi

Uzbudljiva vremena za fondovsku industriju

Za domaću fondovsku industriju prošla je godina bila zadovoljavajuća. Ukupna imovina svih fondova na kraju godine (prosinac) bila je 12,98 milijardi kuna, što je za 279 milijuna kuna manje nego godinu prije, ali i gotovo milijardu manje nego u studenome 2014. Taj pad u prosincu u odnosu na mjesec prije posljedica je toga što su veliki igrači povukli novac jer je država izdala obveznice. Takvo povlačenje novca iz novčanih fondova uobičajena je pojava jer se tim fondovima veliki investitori, pretežito mirovinski fondovi, koriste kao čuvarima novca.

Liderov novi prilog

Uzbudljiva vremena za fondovsku industriju

U novom broju Lidera donosimo i poseban prilog Investicijski fondovi. Domaća fondovska industrija daleko je od vremena kad su fondovski menadžeri upravljali s više od trideset milijardi kuna imovine – opstali su samo najbolji.

Stabilizacija

Smirivanje situacije na financijskim tržištima

U tijeku prošlog tjedna došlo je do smirivanja situacije na financijskim tržištima, a posebno na valutnom tržištu. Gotovo sve najtrgovanije valute uspjele su nadoknaditi dio izgubljene vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Dobar posao na burzi

Zarada na dionici Applea u zadnjih šest godina čak 1090 posto

Zadnjih nekoliko godina dionice na razvijenim tržištima rasle su po iznimno visokim stopama. Samo u posljednjih godinu dana američke dionice su u prosjeku porasle 16,9% a njemačke još i više, u prosjeku 19,3%. Mnoge popularne dionice kao što su Facebook i Apple rasle su i mnogo više od prosjeka, priopćili su iz Admiral Marketsa.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Hrvatska je izašla iz recesije

Hrvatska je izašla iz recesije

ZA

Alen Kovač

69%

PROTIV

Tomislav Ćorić

31%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 5.ožujka 2015. 12:00