Rast/pad trgovine na malo u travnju (na godišnjoj razini)

1 Duhanski proizvodi 6.1
2 Živežne namirnice -1.9
3 Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi -12.5
4 Alkohol i druga pića -17.8
5 Motorna vozila -39.8

Dolasci turista (izraženo u milijunima)

1.732006. 1.862007. 1.852008. 1.62009. 1.52010. 1.532011.
Analiza

Financijska tržišta se smiruju, no hoće li to potrajati?

Prošlog tjedna došlo je do smirivanja na financijskim tržištima. Na valutnom tržištu (Forexu) američki dolar je prestao jačati te su ostale valute nadoknadile dio vrijednosti izgubljene u prethodnim mjesecima.

3,8 milijardi dolara

Samsung očekuje 60 posto manju dobit u trećem tromjesečju

Operativna dobit Samsung Electronicsa iznosit će u trećem tromjesečju oko 3,8 milijardi dolara, što je gotovo 60 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu i najmanje u više od tri godine, jer su marže tog južnokorejskog diva pod pritiskom konkurenata na tržištu pametnih telefona.

Gospodarstvo u dobroj formi

Dolar tako dugo nije jačao još od 1971. godine

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, rekordnog 12. zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada koji pokazuju da je gospodarstvo u dobroj formi.

1 komentara
Erste Group Research

Državne obveznice iz regije SIE među najboljim ulaganjima u Europi

Tržište državnih obveznica na području SIE posljednjih godina dobiva na važnosti, kako se popravljao relativni rejting tih država u odnosu na članice eurozone (za nekoliko država SIE rejting je poboljšan, dok je rejting mnogih članica eurozone pogoršan) te su smanjeni rizici (CDS spread). Ove godine naročito, državne obveznice iz SIE istakle su se među najuspješnijim oblicima imovine u Europi zbog pristojnih prinosa u odnosu na fundamentalne pokazatelje/rejtinge, kao i zbog povijesno niske razine kolebljivosti tržišta, kako pokazuje najnoviji izvještaj analitičara Erstea (Erste Group Research) o državnim obveznicama u SIE.

Dionice

Je li Alibabin IPO bio znak za prodaju?

Kada je kineska online trgovina Alibaba u javnu ponudu pustila svoj dionice, američki S&P 500 indeks dosegao je rekordnu vrijednost od 2019 bodova.

1 komentara
Završena saga

Nexus preuzima Alternative FGS

Sredinom studenoga Nexus Private Equity Partneri postaje upravitelj Fonda za gospodarsku suradnju Alternative. Blagoslov je prošloga tjedna dalo Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Deloitte tvrdi

Vlade su zbog krize počele bolje upravljati novcem poreznih obveznika

Deloitteovo Izvješće o sektoru javnih financija u Europi otkriva da je upravljanje javnim financijama ušlo u novo razdoblje. Premda je kriza iz 2008. godine dovela do niza štetnih posljedica za poslovanje tvrtki, obitelji koje ovise o ekonomijama i vlada država diljem Europe, istovremeno je označila početak razdoblja u kojem su vlade počele intenzivno raditi na boljem upravljanju novcem poreznih obveznika.

Financijska tržišta

Na koje su rizike upozorili čelnici G-20 sastanka u Australiji

Kako se najsnažnije ekonomije sve više se pouzdaju u monetarne stimulanse, niske kamatne stope i niska volatilnost mogle bi dovesti do potencijalnog porasta rizika na financijskom tržištu, – kažu najnoviji izvještaji čelnika G-20 sa sastanka koji se održao u Cairnsu u Australiji.

Kriza traži nova rješenja

Neuobičajene monetarne mjere i 'Draghinomics' pomažu i Hrvatskoj

Donedavno nezamislive monetarne mjere središnjih banaka u svijetu već su pomogle Hrvatskoj u servisiranju dugova, dok bi joj novi prijedlog za poticanje rasta gospodarstva i suzbijanje deflacijskih rizika u Europi, koji mediji već nazivaju 'Draghinomics', mogao dodatno pogodovati.

1 komentara
Analiza

Najavljuje li pad vrijednosti njemačkih dionica moguću recesiju u Njemačkoj?

Prošli tjedan je došlo do smirivanja situacije na valutnom tržištu što je uobičajeno nakon velikih pomaka koji su se dogodili prethodnih mjeseci.

Burza

S početkom tjedna oporavlja se europsko tržište dionicama

Nakon izuzetnog lošeg proteklog tjedna, kada su i ostvareni najgori rezultati u zadnja dva mjeseca, cijene europskih dionica konačno su počele rasti. Jedan od razloga ovakovog laganog oporavka mogle bi biti i špekulacije investitora o dodatnim stimulansima Europske središnje banke. Stanje na američkom i azijskom tržištu, također se poboljšalo s početkom novog tjedna.

Tehnološki IPO

Počinje se trgovati dionicama njemačkog Rocket Interneta

Cijene dionice Rocket Internet AG postigle su cijenu od 42, 5 eura po komadu, čime je prikupljeno 1.77 milijardi eura.

S 9922 kune

Erste smanjio ciljanu cijenu za dionicu Leda na 9748 kuna

Erste Grupa smanjila je svoju ciljanu cijenu za Ledo, s iznosa od 9,922 kune na iznos od 9,748 kuna. Međutim i dalje zadržava preporuku akumulirati, s obzirom na godišnji potencijal rasta koji prema analizi iznosi oko 13 posto.

Tržište novca

Dolar dosegao najveću vrijednost u četiri godine

Europske dionice su doživjele pad, budući da je američki dolar dosegao najveću vrijednost u posljednje četiri godine.

1 komentara
Motor eurozone posustaje?

'Ovo može biti vrlo problematično vrijeme za tržište'

Cijene europskih dionica padaju treći dan zaredom, a indeks povjerenja u najsnažnije europsko gospodarstvo, ono njemačko, slabi već peti mjesec uzastopno.

Wall Street

Cijene pale zbog slabosti tržišta nekretnina

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno pale jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta nekretnina, što je otvorilo pitanje tempa rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Financijska tržišta

Funta i dionice u porastu nakon škotskog referendumskog 'ne'

Nakon što je Škotska odbacila samostalnost, funta je povratila snagu, a dionice u Britaniji rastu, što je izraz olakšanja zbog činjenice da neće doći do burnih odcjepljenja i perioda nesigurnosti.

94,7 milijuna kuna u prvom polugodištu

HBOR: Od 2,7 milijardi odobrenih kredita, 2 milijarde za izvoznike

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvom je polugodištu ostvarila pozitivan financijski rezultat u iznosu od 94,7 milijuna kuna, objavili su danas iz HBOR-a koji je u prvih šest mjeseci odobrio 479 kredita ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji
Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Hrvatske autoceste treba monetizirati

Hrvatske autoceste treba monetizirati

ZA

Saša Cvetojević

28%

PROTIV

Mijat Stanić

72%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 23.listopada 2014. 12:00