Prvo polugodište 2012.

Pedeset i osam fondova u zelenom

  Pedeset i osam fondova u zelenom

Iako je situacija što se tiče stabilizacije svjetskog gospodarstva prilično neizvjesna dio važnijih svjetskih indeksa zabilježio je porast vrijednosti.

Europski indeksi imali su na kraju polugodišta šarolike rezultate te je njemački DAX na krilima snažnog njemačkog gospodarstva porastao oko devet posto dok je londonski FTSE 100 indeks polugodište završio sa minusom manjim od jedan postom. Američki indeksi zabilježili su porast u prvom polugodištu te je Dow Jones porastao za preko pet posto a tehnološki indeks Nasdaq zabilježio je porast od preko dvanaest posto. Azijske burze također su bilježile poraste te je indeks Nikkei225 porastao preko šest posto dok je ruski RTS indeks u drugom kvartalu izgubio na vrijednosti te je na kraju polugodište završio sa padom od oko dva posto. Što se rezultata fondova tiče, prvi kvartal ove godine bio je znatno bolji u odnosu na drugi kvartal. Ipak potkraj drugog kvartala na tržišta se vratio optimizam nakon što su čelnici sedamnaest zemalja dogovorili uspostavu mehanizma kojim bi se banke izravno dokapitalizirale iz kriznog fonda Europske unije. Ova odluka bi mogla donijeti trajniju stabilnost na europska tržišta te se pozitivno odraziti na buduće kretanje dioničkih indeksa a posljedično i kretanje vrijednosti udjela fondova. Krajem polugodišta ukupno je pedeset i osam od postojećih osamdeset i devet fondova imalo pozitivne rezultate.

Dionički fondovi
Kako su se nejednoliko kretali dionički indeksi na tržištima na kojima ulažu fondovi tako su i fondovi ostvarivali raznolike rezultate. Kod dioničkih fondova je na kraju prvog polugodišta porast od +10,93 posto zabilježio fond NFD Aureus New Europe. Solidan porast imao je i Platinum Global Opportunity kojem je vrijednost udjela porasla za +9,90 posto. Ovaj fond, prema posljednjim dostupnim podacima, tri četvrtine imovine ima uloženo na američkom tržištu. Najveći pad u ovoj grupi, u prvom polugodištu, imao je fond HPB Dynamic kojem je vrijednost smanjena za -54,12 posto. Iza njega slijedi fond Erste Total East čija vrijednost udjela je smanjena za -15,42 posto.

Mješoviti fondovi
U prvom polugodištu osam mješovitih fondova zabilježilo je porast vrijednosti udjela. Najuspješniji mješoviti fond bio je Allianz Portfolio koji je u prvom polugodištu ove godine ostvario prinos od +4,53 posto dok drugo mjesto zauzima HI-balanced kojem je vrijednost udjela u prvih šest mjeseci uvećana za +4,07 posto. Oba fonda većinu svoga portfelja imala su usmjerena na hrvatsko tržište s time da fond HI-balanced, prema posljednjim dostupnim podacima ima oko dvadeset posto imovine fonda izloženo američkom tržištu. Najveći pad među mješovitim fondovima imao je fond HPB Global kojem je vrijednost u prvom polugodištu pala za -10,24 posto. Na drugom mjestu nalazi se C-Premium kojem je vrijednost smanjena za -9,30 posto. Fond C-Premium, prema posljednjim podacima preko osamdeset posto imovine ima uloženo na hrvatsko tržište dok HPB Global na hrvatskom tržištu ima uloženo preko pedeset posto imovine na drugom mjestu je Srbija sa nešto manje od trideset posto.

Obveznički fondovi
Kod obvezničkih fondova, u prvom polugodištu ove godine niti jedan fond nije zabilježio negativan rezultat. Prinosi su se kretali u rasponu od +5,90 posto pa do +0,55 posto. Najuspješniji fond bio je ZB Bond koji je porastao za +5,90 posto a iza njega je OTP euroobveznički fond sa porastom od +5,50 posto. Najmanji porast zabilježio je fond Erste Bond a njemu je vrijednost porasla za +0,55 posto.

Novčani fondovi
Novčani fondovi imali su pozitivne rezultate a vrh pozitivne ljestvice zauzima Platinum Cash koji je u prvom polugodištu uvećao vrijednost za +2,56 posto. Iza njega su, po ostvarenom prinosu u prva tri mjeseca ove godine, Locusta Cash kojem je vrijednost uvećana za +2,06 posto te Agram Euro Cash sa porastom od +2,00 posto. Niti jedan novčani fond nije imao pad vrijednosti udjela a najmanji porast u prvih šest mjeseci zabilježio je fond PBZ Dollar kojem je vrijednost uvećana za +0,80 posto.

Imovina fondova
Imovina fondova, prema zadnjim raspoloživim podacima za prvih pet mjeseci ove godine, gledano po grupama, rasla je samo novčanim fondovima a ukupna imovina bilježi porast od +5,85 posto te je krajem svibnja iznosila 12,157 milijardi kuna. Imovina dioničkih fondova u promatranom razdoblju pala je za -10,04 posto te su krajem svibnja dionički fondovi raspolagali sa 1,944 milijardi kuna. Mješoviti fondovi u promatranom su razdoblju zabilježili pad imovine od -9,88 posto te ona sada iznosi 1,227 milijardi kuna. Najveći pad imali su obveznički fondovi kojima je imovina pala za čak -30,26 posto te su na kraju razdoblja raspolagali sa 504,4 milijuna kuna. Porast zahvaljujući kojem je porasla i ukupna imovina fondova ostvarili su novčani fondovi koji su kraj svibnja završili sa imovinom od 8,481 milijardi kuna što predstavlja porast od +17,15 posto. www.hrportfolio.hr

* Kod izračuna prinosa fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 31.12. do 29.06.2012. godine.

Vezani članci

Lani samo dva fonda zaradila više od 10 posto

Investicijski fondovi: I dalje dobitnici u većini

Imovina Erste Adriatic Bonda premašila 300 milijuna kuna

Golemi državni fondovi su velika opasnost za svjetska tržišta

Kako oživjeti hrvatsko tržište kapitala?Komentiraj
Ukoliko želite komentirati članak morate biti prijavljeni.
Tržište kapitala

Zlato i srebro nastavljaju s dobicima zbog globalnih gospodarskih trendova

Zlato i srebro nastavljaju s dobicima zbog globalnih gospodarskih trendova

Energenti i poljoprivredni proizvodi popravili su bilance ulagača na robnim tržištima, nasuprot ostvarenih minusa s cijenama plemenitih i industrijskih metala. Prosječni dobici ipak su manji no što su se postizali ...

Tržište kapitala

HNB bankama plasirala 100 milijuna kuna

HNB bankama plasirala 100 milijuna kuna

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 100 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a.

Pratite Lider na društvenim mrežama

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Pošalji

Liderovi blogovi

Liderov Fight club u tijeku

Legitimna je odluka o ukidanju ureda Stjepana Mesića

Legitimna je odluka o ukidanju ureda Stjepana Mesića

ZA

Ivan Tepeš

98%

PROTIV

Stjepan Mesić

2%

Očekujemo i Vaš glas.

Glasanje otvoreno do 2.lipnja 2016. 12:00